ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Какво е психодрама и какви са ползите от нея?

Какво е психодрама и какви са ползите от нея?

Психодрама

Целият свят е театър, а хората в него са актьори и всеки играе повече от една роля... И за да бъде даден спектакъл успешен във всеки един план, и с добър завършек, е необходимо да има компетентен режисьор. И тази позиция в живота е заета от професионални психолозите, които могат да ни помогнат при всяка една сложност.

Обикновено си мислим, че посещението при психолога минава по следния начин: лежим удобно на диван или седим на стол, наоколо има много книги и общуването с професионалиста се осъществява под формата на спокоен диалог. Но какво ще стане, ако има други възможности за лечение на нашите души? Ами ако психотерапевтичната сесия може да премине и под формата на театрално действие, което е изпълнено с много емоции и драма? Така наречената психодрама!

Какво е психодрама?

Чувайки думата театър, ние си представяме само представление, но не и начин да се справим с проблемите с помощта на психолога. От друга страна, практическата психология в действителност е тясно свързана с психоанализа. Първоначално още Зигмунд Фройд слага основите на цялата практическа психология, а именно как с ненаучно изследване, а с дискусия, да разберем психиката на човек, неговите страсти, комплекси. И какво може да се направи, ако човек е психично болен или просто изпитва стрес?

Психодрамата е метод за групова психотерапия, целта на която е да лекува заболявания от психологически характер, да се установят междуличностни отношения, да се подобри вътрешния свят на човек и да се развие неговия творчески потенциал. Този метод включва работа в групи и колкото по-голям е броят на участниците в групите, то толкова по-широки са възможностите и начините за решаване на проблемните ситуации, които могат да бъдат обхванати по време на сесията.

Участниците в психодрамата се въплъщават в роли

Процесът на сесия по психодрама се състои от следните стъпки:

1. Изборът на главния герой (човекът, около чиито живот ще се създаде постановката);

2. Директно действие - членовете на групата се превъплъщават в професионални актьори, а след това стъпка по стъпка играят действителната и интересуващата ги ситуацията. Главният герой избира измежду участниците в групата един човек, който ще играе него в психодрамата. Останалите участници могат да са други действащи лица от травматични случки на главния герой.

3. Споделянето е най-важният етап от психодраматичната сесия. В процеса на споделяне се осъществява обмен на чувства и мнения от драматична игра. Обикновено споделянето се извършва на два етапа - първо участниците в драматично шоу споделят впечатленията си от тяхната игра и ролята, която играят, а след това всички участници се събират, за да си припомнят случаи от живота, които са подобни на ситуациите, които са пресъздали по време на представлението. Това, от своя страна, ще помогне много на главния герой, за да може да усети, че не е сам и има пълната подкрепа на другите участници.

Техниките могат да се повтарят периодично при следващи срещи на групата с терапевта. Не всички участници са в състояние веднага да разберат собствените си роли и да се задълбочат в позицията на сценарист.

Психодрамата ще освободи таени чувства във вас

Ако се чувствате притеснени и се срамувате, но и не можете да анализирате напълно това, което изпитвате и какво очаквате от себе си и другите в дадена житейска ситуация, тогава психодрамата ще ви помогне да освободите скритите си чувства и емоции, за които дори не сте подозирали, че съществуват. Методиката е подходяща за всички възрасти.

Какви са доказаните ползи от психодрамата? Този вид терапия помага на участниците да преживеят отново травматични събития от живота си, но този път да ги разнищят до дребни детайли. Сблъсквайки се, макар и на игра с тежки събития, те успяват да ги погледнат от друг ъгъл с помощта на терапевт и да ги преодолеят. Това пък им помага да продължат живота си спокойно. Психодрамата е помогнала на хора с проблеми семейства, травми от детството и куп други проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest