Скирът представлява исландски заквасен млечен продукт. Наподобява цедено кисело мляко, но с много по-високо съдържание на протеини и в същото време с крайно нисък процент на масленост – само 0.2%.
Скирът се споменава още в средновековните исландски източници, включително сагата на Егил и Гретис. Един от първите описал този млечен продукт е кулинарният историк Hallgerður Gísladóttir.
Той предполага, че Скир се е приготвял в Скандинавия, но е пренесен от викингите при заселването на Исландия преди повече от 1100 години и в крайна сметка в последствие забравен извън Исландия.
Самата думата Скир е свързана с английската дума shear (to cut) и се отнася за гъстата млечна консистенция без суроватката.
В днешни дни Скир се приготвя предимно само от обезмаслено прясно краве мляко, но първоначално се е произвеждал както от овче, така и от краве мляко.
Млякото се довежда до точка на кипене и след това се охлажда до 37 градуса. След това се прибавя закваска с бактерии и се оставя да ферментира в продължение на 5 часа преди да се охлади до 18 градуса.
Пастьоризира се и се прецежда, за да се отстрани суроватката.
Уникалността на този млечен продукт е в дрождите, които са активни при ниски температури и именно това го различава от традиционното кисело мляко.
Скирът си остава основна храна в Исландия. Комбинира се с плодове, може да се добавя към салати, смутита, върху препечена филийка.
Оказва се, че скирът има редица полезни качества. Консумацията му намалява риска от сърдечни заболявания, защото съдържа калций, калий и магнезий, а те са от първостепенно значение за здравето на сърцето.
Калцият, както всички знаем, е важен от своя страна за здравето на костите. Доказано е също така, че помага за понижаване на кръвното налягане.
Контролира нивата на кръвната захар, поради повишеното количество на протеини, но малко въглехидрати. Съдържащите се пробиотици в него подобряват чревната флора и подпомагат процесите в цялата храносмилателна система.
И не на последно място, Скир дава усещане за ситост за продължително време, което го прави пълноценна храна, която може да бъде успешно включена към различни диети.