По същия начин, по който очакваме Коледа, се подготвяме да се съберем с близките си и за Великден. Неизменна част от празника е боядисването на яйца. Тук възможните техники са много:
- яйца с декупаж;
- яйца с ваденки и много други.
Днес ние ще ви покажем какви са обичайните техники за правене на лица върху яйца.
- Най-лесният начин да направите личице върху яйцето е като използвате маслени пастели за целта. Ако не разполагате с такива, можете да използвате и свещ. Нарисувайте усмихнато личице върху яйцето-с очички, нос и уста и всякакви други детайли, които пожелаете. Едва тогава го пуснете да се боядисва. Когато извадите яйцето от боята ще установите, че контурите, които сте оформили с пастел или свещ ясно ще се виждат върху него.
- За да направите великденски яйца с лица, можете да приложите и техника, известна като декупаж. За тази цел трябва да се снабдите с цветни салфетки, на които има лица, както и да си отделите яйчен белтък.
Важно е да прецените от колко пласта са направени салфетките, които сте решили да използвате. На вас ще ви трябва само най-горният пласт, т.е. онзи, на който шарките са най-отчетливи.
След като сте го отделили, изрежете от него личицето, което сте избрали и го прилепете към яйцето с шарката отвън. Все едно поставяте лепенка, която ще закрепите към яйцето като я намажете върху него с помощта на яйчния белтък. Не е толкова трудоемка дейност, а ефектът е очарователен и пасва чудесно на украсата за Великден.
- Можете да направите личица на яйцата и като използвате готварска боя. Трябва да имате предвид, че яйцата трябва да останат или бели, или да са боядисани в по-светли цветове, за да може личицата, които ще нарисувате върху тях с готварската боя, да изпъкват.
Можете с помощта на белтък да им прилепите и очички от различни сладкарски декорации. Или пък да им направите "коса" от шоколадови пръчици или натрошени орехи. Всичко се прилепва лесно с помощта на разбит яйчен белтък с малко пудра захар. Освен яйца с прическа, ще се сдобиете и с истински биячи за великденските традиции.
Шарените яйца са класика от празника. Не пропускайте да ги съчетаете с вълшебни козунаци, ароматно печено агнешко и богата великденска салата.