Ezine.bg»Статии»Здраве»Сезонът на черешите - не го изпускайте!

Сезонът на черешите - не го изпускайте!

AdminAdmin
Администратор
1k1
Ядене на Череши

Настъпи сезонът на черешите! Ако сега не се възползвате максимално от ползите и насладите на този вкусен плод, ще ви се наложи да чакате чак до следващата година, за да заредите тялото си с естествени антиоксиданти.

Неизброими са полезните влияния на черешите върху хората, а вреда от тях може да има единствено в случаите, когато преядете с червените малки плодчета. Дори и да се случи това, чувството на дискомфорт от подутия корем отминава бързо.

Плюсовете за тялото ни, които идват с две порции по 300 грама череши дневно започват от това, че този любим на всички ни плод активизира работата на бъбреците и черния дроб. Тези два органа започват по-ефективно да извеждат шлаката и по този начин способстват за изхвърлянето на отровите от организма.

Сокът от череши е изключително подходящо средство при запек, анемия и нарушения в храносмилането. Ако имате такива неразположения, не губете време, а веднага си направете домашен черешов сок, но без захар. Той трябва да се пие по половин чаша няколко пъти дневно. При колит пък дозата е доста по-малка – по 1 с.л. 3 пъти дневно.

Черешите са силен антиоксидант. В тъмночервените сортове се съдържат много антоцианини и каротиноиди – флавоноиди. Именно те са важни за сърцето, като укрепват стените на кръвоносните съдове и намаляване на кръвното налягане при хипертония.

Череши

Ако искате да използвате мощната разкрасяваща сила на черешите върху кожата, първо изчистете организма от вътре с помощта на червените плодчета, а след това и преминете към тяхното външно прилагане под формата на маски.

Доказано е, че черешите оказват благотворно влияние на кожата и са изпитано средство при различни кожни заболявания като екзема и псориазис. Ето рецепти за две маски от череши, с които можете да почистите и да свиете порите си, като същевременно лицето ви ще е претърпяло отлична пилинг терапия на мъртвите клетки.

Ако имате мазна кожа, най-добре използвайте кисели сортове череши. Направете на каша 300 грама плодове, като ги смачкате, пасирате или смелите, прибавете няколко капки бадемово масло, една супена лъжица зехтин, ¼ кубче мая. Разбъркайте, нанесете върху лицето и изчакайте да подейства около 20 минути.

За нормална до суха кожа трябва да смелите и направите на пюре горе-долу същото количество плод. Разбийте добре едно яйце, смесете го с черешите и прибавете 1-2 супени лъжици прясно изцеден сок от лимон. Оставете да действа върху кожата на лицето около 15 минути и измийте с хладка вода.

Ако тези съвети за разкрасяващи процедури с вкусните плодове на черешата не са ви достатъчни, може да се допрете до кулинарните си способности, като си приготвите сладко от череши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest