ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Как да отгледаме успешно цветна градина

Как да отгледаме успешно цветна градина

Как да отгледаме успешно цветна градина
Стилен черен сушилник за съдове - 44 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен черен сушилник за съдове - 44 см
53.00 лв.
Виж ››

Цветарството може да се превърне в много обичана страст, но може да бъде и непосилна, особено когато започвате за първи път. Има милиони растения, от които да избирате и още повече начини за комбинирането им, а неопитните градинари може да не знаят откъде да започнат.

Най-добре е да започнете с малко растения първата си година и не се притеснявайте да правите грешки. С течение на времето можете да коригирате градината си, да изкопаете това, което не е вървяло добре през годината и да прегърнете това, което се е получило добре. Ще намерите градински стил и растения, които ви правят щастливи, а откриването на това какво точно е това може да бъде неочаквано удоволствие. За повече съвети как да усъвършенствате собствената си цветна градина, започнете със съветите по-долу.

Стартиране на вашата градина

Когато за първи път стартирате вашата градина, създаването на добра почва трябва да бъде вашият основен фокус - в края на краищата, то ще служи като основа за растеж за всичко, което добавяте към вашата градина. Започнете с почвен тест в района, който сте избрали за нея - в зависимост от тези резултати (като например дали почвата е по-кисела или алкална) ще имате по-добра представа за това какво трябва да добавите към вашата почвена смес, за да получите най-добрата възможна смес.

Изборът на правилното място е друг ключ към успешната цветна градина. Повечето цветя процъфтяват при пълно до частично слънце, така че е важно да изберете място, което може да се похвали с достатъчно светлина, за да помогнете за засилването на цъфтежа ви.

Освен това ще искате да изберете място, което е далеч от други дейности в двора ви - няма нищо по-лошо от това трудно спечелените ви цветове да бъдат стъпкани по време на барбекю в задния двор.

Ако това е първата ви градина, вероятно е най-добре да започнете с малко. Поемането на голям градински парцел може бързо да стане непосилно и дори може да ви отблъсне напълно от идеята. По същия начин, ако пространството е проблем, помислете за започване на градина с контейнери. Това е работеща опция, дори ако живеете в апартамент.

Избор на едногодишни цветове за градината

Много от най-красивите цветя в градината са едногодишни, което означава, че трябва да се засаждат всяка година. Те включват любимите ни петунии, импатиенси и невени, които са ценени за брилянтния цвят, който добавят към пейзажа.

За щастие някои едногодишни растения се самозасаждат. През повечето време тези цъфтежи ще сеят сами (понякога с малко помощ от вятъра или близките птици) и ще произвеждат красиви растения година след година.

След това има двугодишни цветя. Тези растения имат два вегетационни сезона в своя жизнен цикъл, една година е фокусирана върху листата и производството на храна, а следващата е фокусирана върху цветята и семената. След това време те ще се разсеят, за да може процесът да започне отначало.

Избор на многогодишни растения

Многогодишните растения и цветя правят градината да изглежда все по-добре с времето, защото се появяват всяка година (въпреки че някои са ограничени само до няколко години). Освен това винаги има нови трайни насаждения, които да опитате и нови техники, които да научите, така че възможностите за растеж са наистина безкрайни за домашния градинар.

Изборът на подходящите растения за вашата градина и поддържането им да растат година след година е това, което прави многогодишното градинарство толкова приятно пътуване за градинаря. Грижите им включват разделянето им, за да произвеждат по-големи култури и да знаят кога да ги отрежат след края на вегетационния им сезон. С внимателно внимание, многогодишните насаждения ще бъдат опора във вашите цветни лехи.

Отглеждане на успешни рози

Отглеждане на рози в градината
Снимка: HeungSoon/pixabay.com

Някак си розите получиха лоша оценка, че са трудни за отглеждане, но всъщност е вярно обратното. Повечето розови храсти ще процъфтяват в почти всяка градинска среда.

Ключът към успешната розова градина се крие в избора на сортове, които ще са подходящи за вашия район и ще можете да им давате много слънчева светлина. Освен това няколко съвета за поддръжка ще ви помогнат при отглеждането. Знаейки как и кога да подрязвате розите си, ще поддържате растенията здрави, щастливи и ще произвеждат обилен цъфтеж.

Вие също ще трябва да ги подготвите за зимата правилно, като отрежете растението и в някои случаи го приютите или затрупате основата със пръст, трици (от широколистни дървета), слама, за да ги предпазите от суровите метеорологични условия.

Добавяне на треви за текстура

Трудно е да си спомним време, когато декоративните треви не са били част от всяка градина в задния двор. Дори и да не можете да различите различните видове, все пак можете да оцените необходимата текстура, контраст и визуален интерес, които те носят в градината. Най-добрата новина: никое растение не може да бъде по-лесно за отглеждане. Много декоративни видове трева се нуждаят от малка или никаква грижа освен малко поливане от време на време, което ги прави чудесен вариант дори за начинаещите градинари.

Декоративните треви могат да функционират като фон за вашите цветя, да служат като декоративна бариера за неприкосновеност на личния живот за вашия заден двор и дори могат да внесат цвят в градината през цялата година. Използването им удължава красотата на градината ви до есента, когато много видове треви ще достигнат връх - а някои дори могат да ви донесат радост през зимата.

Завършване с цъфтящи дървета и храсти

Малко цветни градини се състоят само от цветя. Дърветата, храстите и лозята са всички необходими допълнения, за да се даде добра градинска архитектура. В допълнение много налични сортове също цъфтят сами или добавят цвят и текстура към сцената със своята зеленина.

Можете също така да привлечете птици и пеперуди с правилния избор на храсти (като хортензия или дрян), което от своя страна ще помогне за опрашването и засяването на вашите цветя, подобрявайки цялостното здраве на вашата градина. Почвените покрития са друг невероятен ресурс - те могат да ограждат с килим или да ограждат градина, както и да ви водят по пътека. В крайна сметка е много лесно да комбинирате някой или всички от тези елементи, за да създадете смесена градина, която държи интереса ви през цялата година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest