Ezine.bg»Статии»Красота»Грим»Как да гримираме лицето си сами

Как да гримираме лицето си сами

Как да гримираме лицето си сами

Всеки е чувал крилатата фраза, че да се гримираш добре, трябва да си поне Рембранд. Има зрънце истина в това, защото гримирането е чисто изкуство. Разкрасяващият грим може да промени лицето до перфектна визия. Затова гримът на лицето е основен градивен елемент на декоративната козметика.

И ако различните гримове се влияят от модните тенденции, красивото лице, никога не излиза от мода. Затова независимо дали става въпрос за мазна кожа и маскиране на досадните пъпки, или за суха кожа и пигментни петна, както и за издайнически бръчки и кръгове под очите, козметиката за лице може да се справи с почти всички проблеми. Важни са знанията как да се ползва, за да можем да се гримираме сами у дома.

Малките дефекти по кожата могат да се скрият и да се подчертаят силните страни, които има всяко лице, както и да се контурира лицето. Това става с помощта на основи, пудри, ружове, фиксатори, сенки за очи, коректори, хайлайтъри и други средства, чиито възможности е добре да се знаят. Ето основните от тях и съвети как да се ползват.

Основни средства за грим на лицето

Фон дьо тен

Един от най- популярните козметични продукти в грима за лице е фон дьо тен. За този отличен помощник за гримиране е важно да бъде избран правилно по отношение на нюанс, текстура за типа кожа, да бъде добре фиксиран. Новите тенденции предполагат този козметичен продукт да бъде на практика невидим. Идеалът на времето е чистата, сияйна кожа. Поръчковият аерографски грим, съчетан с подходящия фон дьо тен за нея и умелите коректори правят кожата да изглежда естествено млада и красива, без грима да личи. Матиращите маски с пудра са минало и изглеждат като зле поставена маска.

- При млада кожа без проблеми - течен фон дьо тен с по-светла текстура

- Акне и проблема кожа - матиращ фон дьо тен с по-висока покривност, течен, твърд или на прах

- Суха кожа - интензивно хидратиращ и озаряващ фон дьо тен, течен или кремообразен

- Зряла кожа - изглаждащ фон дьо тен с лифтинг ефект с допълнителни подхранващи съставки

- Чувствителна кожа - продукт без аромат, био фон дьо тен

- За тялото и спорт - водоустойчив фон дьо тен със слънцезащитен фактор

- За минималисти - лек тонизиращ продукт от серията ВВ кремове

Гримиране

Пудра за лице

Равният матов тен е мярката за красива кожа. Пудрата е идеална за постигане на този ефект. Тя работи като фиксатор, някои пудри озаряват кожата, други подчертават тена или контурират лицето.

Днешните козметични пудри са безупречни - не изсушават кожата, не запушват порите, не дразнят и не предизвикват зачервяване.

Пудрите биват:

- Компактна - тя съдържа свързващи вещества и е в твърда форма. Служи за бързо напудряне и корекция на малки несъвършенства. Може да бъде и течна.

- Прахообразна пудра - тя е фина и служи за корекция на малки несъвършенства, по-скоро за мазна кожа. Абсорбира серума и придава прасковен оттенък на кожата

- Пудра на перли - осигурява бърз завършек на грима. Добра и за контуриране на лицето.

Пудрите могат да бъдат оцветяващи и прозрачни. Оцветяващата дава възможност за много нюанси, а прозрачната фиксира грима и създава кадифен ефект.

Когато се избира пудра, добре е да бъде един тон по-светла от този на кожата. Ако естественият тен на кожата е тъмен, бронзиращи пудри ще стоят добре, а при липса на идеи подходящ избор е прозрачната пудра, която ще озари лицето и ще му придаде матово кадифено излъчване.

Пудрата се нанася отвътре навън на лицето, тоест започва се от корена на носа и се отива към бузите, челото и брадичката. Ако кожата е по-мазна, преди това себумът трябва да се почисти със салфетка.

Руж

Руж

Ружът е от полза за всяка жена. Дори няколко движения на ръката са достатъчни лицето да заблести. Ружът избистря мътната кожа, осигурява здрав вид и леко моделира лицето.

Ружовете са няколко вида:

- Прахообразен - класически, подходящ за всеки тип кожа. Лесно се нанася с четка и предлага много нюанси.

- Кремообразен - той е интензивен, дълготроен, за гладка, суха кожа, включително и за зряла кожа. Нанася се с гъбичка или с пръсти.

- Течен или гел - бързосъхнещ и идеален за мазна кожа. Нанася се с гъбичка или с пръсти след фон дьо тен, за да озари бузите.

Гримьорите препоръчват два нюанса на ружа - по-тъмен(телесен) и по-светъл(розовобял). Телесният цвят е подходящ за оформяне на вдлъбнатините на бузите, брадичката и страните на челото, а бледорозовият е подходящ за зоната от върха на скулите до ушната мида. Контурите, създадени по този начин, са впечатляващи.

При нанасяне на руж трябва да се съобрази формата на лицето - по-широките бузи ще се коригират като ружът се нанесе вертикално, докато при тънки бузи трябва да се нанася хоризонтално. При изпъкнали бузи цветът трябва да се намалява към слепоочията.

Коректор

Несъвършенствата по кожата е добре да се прикрият. За целта е създаден коректорът. Той помага кожата да изглежда гладка и без несъвършенства. При избора на коректор важни са даденостите на лицето.

- При кожа с минимални несъвършенства - тъмен цвят е идеален за спешни случаи(пъпка, зачервено място от слънцето), а светлият е за несъвършенства около очите

Коректор

- Тъмни кръгове около очите - могат да се ползват различни цветове. Тъмните червеникави кръгове се покриват със зелен коректор, синкав или виолетово жълт. Нанася се под форма на триъгълник под окото и по ръба на носа.

- Акне - зеленият коректор идеално прикрива локални участъци. Има и специални коректори за акне, които пречат на последващо образуване на възпалени участъци.

- Белези - те се прикриват като се запълват с основа за фон дьо тен и после се нанася коректор с телесен цвят

- Кафяви пигментни петна и лунички - прасковен, светлорозов или светлолилав коректор е най-подходящ за целта.

Хайлайтър

Това е малък козметичен продукт за грим, който има голям ефект в цялостния грим. Хайлайтъри се предлагат в различни дизайни и цветове.

- Течен хайлайтър - идеален за лятото, подсилва тена, може да се комбинира с фон дьо тен или да се ползва самостоятелно

- Кремообразен - използва се както за лицето, така и за тялото

- Гел - с приятна текстура и активни съставки

- Писалка - той е за прецизна работа по малки детайли

Гримиране вкъщи

Бронзанти за лице

Бронзантите за гримиране са прахообразни, течни или стик. Течните са за перфектно оформяне на лицето, но се нанасят малко по-трудно. Пудрата бронзант пък е за мазна към нормална кожа.

Нюансът, който се избира, трябва да бъде два тона по-тъмен от този на кожата.

Нанася се с четка или гъба в зависимост от текстурата му.

С бронзант се придава златист оттенък на кожата, наподобяващ естествен тен на лицето.

Контури

Контурирането е грим техника за лице, която прикрива недостатъците и изтъква силните страни на лицето. Контурът се избира според формата на лицето.

- Кръгло лице.- трябва да се нанесе тъмен нюанс от ухото до ъгъла на устата, който оптически стеснява лицето. Може да се нанесе светъл нюанс на върха на носа, между веждите и под очите.

- Квадратно лице - процедурата е подобна както при кръглото.

- Удължено лице - тъмният нюанс се нанася под скулата и се разнася нагоре. По-светъл нюанс се нанася по контура на косата, където маскира по-високото чело.

- Овално лице - подчертават се слепоочията, челото и върха на брадичката с тъмен нюанс, а бузите със светъл нюанс.

Нанасянето на червило, спирала и сенки е след прецизен избор, съобразен с цялостния грим на лицето и облеклото, както и случая, заради който се ползва грим.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest