Ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Дефицит на рибофлавин - до какво води и какви са симптомите

Дефицит на рибофлавин - до какво води и какви са симптомите

Дефицит на рибофлавин - до какво води и какви са симптомите

Витамин B2 е известен и с наименованието рибофлавин. Той е един от още 8 витамина, съставляващи група B, важни за здравето. Той участва в разграждането на такива важни хранителни вещества като белтъци, мазнини и въглехидрати. В този смисъл поддържа енергийния баланс в тялото.

Рибофлавинът има важно значение за здравето на очите, храносмилателната система, мозъка, кръвните клетки. Отговаря за абсорбацията на желязото и за феталното развитие.

Витамин B2 спада към водноразтворимите витамини, които организмът изхвърля ежедневно, а това изисква редовно възстановяване на запасите от него. Най-добре се постига това чрез приема на храни, съдържащи витамин B2. Към тях спадат млечните продукти, месото, черният дроб, яйцата, листните зеленчуци, зърнените храни.

Причини за дефицит на рибофлавин

В тялото може да настъпи недостиг рибофлавин. Макар че това е рядко явление, все пак възможностите се причиняват от няколко фактора:

- Храна, бедна на витамина

- Хронична диария

- Чернодробни заболявания

- Алкохолизъм

- Заболявания на ендокринната система

- Хемодиализа

- Вродени аномалии като цепната устна и небце

- Бременността и веганското хранене засилват опасността от недостиг на рибофлавин

Дефицит на B2

Симптоми на дефицит на рибофлавин

Най-характерните клинични изяви и симптоми на дефицита на рибофлавин се изразяват в:

- Забавен растеж при деца

- Болезнени цепнати на ъглите на устните

- Изгладен и червен на цвят език

- Възпаление на устната лигавица

- Себореен дерматит на челото, бузите и ушите

- Желязодефицитна анемия

- Конюнктивит

- Мигрена

- Периферна невропатия

Лечение на дефицита на рибофлавин

Източници на B2
Снимка: 1

Диетата е основната практика при откриване на умерен дефицит на този витамин. Нормалните дози могат да се възстановят с диета, в която са застъпени яйцата, сиренето чедър, бадемите, сьомгата, пилешкото и телешкото месо, субпродукти като бъбреците и черния дроб, броколите, спанакът и аспержите.

Ако храната не е достатъчна, за да набави нужния рибофлавин, може се приема и хранителна добавка, предписана от лекар. Между 25 и 100 милиграма рибофлавин като добавка обикновено са достатъчни за заличаване на липсите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest