Ezine.bg»Статии»Красота»Коса»Кога не бива да боядисвате косата сами у дома?

Кога не бива да боядисвате косата сами у дома?

Кога не бива да боядисвате косата сами у дома?

Почти всяка дама се изкушава да смени поне веднъж цвета на косата си. Боядисването е един от основните разкрасителни процедури, които могат да повишат увереността и да придадат нова идентичност на всеки човек.

Основните методи за смяната на цвета са посредством посещаване на фризьор или самостоятелно боядисване вкъщи. Боядисването на косата у дома е практика, която все повече хора предпочитат поради удобството и икономията, която тази процедура предлага. Въпреки това, в някои ситуации този метод на боядисване може да бъде неподходящ и дори рискован.

В кои случаи не бива да боядисвате косата си сами у дома?

Сложни цветове и техники

Първият случай, в който задължително трябва да потърсите професионалната помощ на фризьор, е като искате повече от един цвят върху косата си. Приложението на сложни техники като омбре прическа или балеаж на косата изисква прецизност и внимание към детайлите.

Нанасянето на различни модерни цветове са коса или различни тонове на косата може да се изпълни правилно само с помощта на специализирани умения, които могат да бъдат трудни за достигане от хора без професионален опит.

Освен това, при асиметричните техники като омбре и балеаж, неуспешното приложение може да доведе до неравномерно разпределение на боята и нежелани цветове, които могат да изглеждат неестествено.

Боядисване на косата

Предишни боядисвания или химична обработка

Друг случай, при който не е желателно да боядисвате косата си сами у дома, е ако не сте с естествения си цвят в момента на боядисване. Ако косата ви е вече била боядисвана или обработвана с химикали, като например изправяне с кератин или химическо изправяне, е важно да се има предвид, че реакцията на косата може да бъде непредсказуема след ново боядисване.

В резултат на това, цветът може да изглежда различно от очакваното, да се получат нежелани оттенъци или дори да се причинят повреди на косата поради натрупване на химикали.

Коса в лошо състояние

Ако косата ви е суха, увредена или изтощена, процесът на боядисване у дома може да увеличи риска от допълнително увреждане. Химикалите, използвани в продуктите за боядисване, могат да допринесат за изсушаване и увреждане на вече уязвимата коса, което може да доведе до загуба на блясък и късане.

Посещението на фризьор в този случай е препоръчително, тъй като той разполага с необходимата експертиза в областта. Фризьорът познава състава и действието на продуктите, като може да използва много по-щадящи бои спрямо състоянието на вашия косъм.

Алергии и кожни проблеми

Балеж у дома не е добра идея

Още един случай, при който не е желателно да се боядисвате сами у дома, е в случаи на текущи алергии или кожни проблеми. Някои от химикалите, използвани в продуктите за боядисване на косата, могат да предизвикат алергични реакции или други кожни проблеми при някои хора.

Проявленията на алергия могат да варират от леки дразнения и обриви до сериозни реакции като оток на лицето или дори алергичен шок. Професионалният фризьор често разполага с хипоалергенни продукти и тествани формули, които намаляват риска от алергии и кожни проблеми.

Вижте също важни грижи за боядисана коса и домашни маски за боядисана грива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest