За да изглеждате млади по-дълго време, е от значение качествената козметика, но най-вече продуктите, които използвате в менюто си, твърдят френски диетолози.
Различните видове ядки са продукт на вечната младост, защото повечето от тях съдържат витамин Е и коензим Q10, който ускорява процесите на регенериране и подхранване на клетките на кожата.
След тридесетата година производството на коензим Q10 от организма намалява значително. Витамин Е играе ролята на един от най-мощните антиоксиданти, който защитава клетките от разрушения, предизвикани от токсини и от слънцето.
Орехите са доста калорични, но дават на кожата всичко, което й е необходимо. Достатъчни са петдесет грама на ден, повече би било излишно.
Бадемите, шам-фъстъкът, кашуто и лешниците също могат да се хапват – всеки ден по една шепа. Идеални помощници за красотата на лицето са оранжевите и червените плодове и зеленчуци – чушки, домати, тиква, моркови, кайсии.
Те съдържат голямо количество бетакаротин, който отговаря за обновяването на клетките. В повечето кремове се използва ретинол, което е витамин А, образуващ се в организма от бетакаротин.
Киселите плодове като кивито, портокалите, грейпфрутите, ягодите и боровинките съдържат големи количества на витамин С. Той помага за формирането на колаген, който от своя страна забавя стареенето.
За да предотвратите появата на нови бръчки и да повлияете върху запълването на старите, наблегнете на мазната риба. Сьомга, сардини, херинга и скумрия – това са прекрасни източници на витамини A и D, както и на Омега 3 мастни киселини, които подобряват кръвообращението. В резултат на което кожата става сияеща.
Пълнозърнестият хляб съдържа вещества, които стимулират изработването на колаген, който укрепва повърхностния слой на кожата, както и витамини от групата В, които омекотяват кожата и спомагат за обновяването й.
Веществата, които се съдържат в нара, постоянно се борят с процесите на повяхване на кожата, и удължават живота на фибробластите – клетките, които са отговорни за производството на колаген и еластин.
Точно от това зависи еластичността на кожата. Когато еластиновите и колагеновите влакна стават крехки, кожата губи своята еластичност и това води до поява на бръчки. Нарът помага за забавянето на този процес.
Този красив плод съдържа вещества, които помагат за по-бързото зарастване на рани, бърза регенерация на кожата при охлузвания, одрасквания и възрастови изменения.
Зехтинът е много важен за кожата, защото както е известно, най-лесно остарява сухата кожа. За да се избавим от нея, можем да използваме студено пресован зехтин.
Той е източник на вещества, без които клетките не могат достатъчно бързо да се възстановят. В зехтина се съдържат три пъти повече мастни киселини и витамини, отколкото в други масла.
Изварата е много полезна за кожата, тъй като съдържоа селен и витамин Е – мощни антиоксиданти, които не позволяват на лицето да остарее преждевременно.
Мекото узряло авокадо, което е богато на етерични масла, ще подхрани кожата отвън и отвътре. То съдържа витамина ниацин, който е много важен за красивата здрава кожа, тъй като има противовъзпалително действие, успокоява раздразнената кожа и я прави гладка и мека.
Зеленият чай е един от лидерите по съдържание на антиоксиданти. Достатъчно е да изпиете три чаши зелен чай, по възможност с лимон, и кожата на лицето ви ще стане по-свежа.