ezine.bg»Статии»Здраве»Интересни факти за сърцето

Интересни факти за сърцето

Нина НордНина Норд
Джедай
2k372
Сърдечен Пристъп
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Оргазмът може да намали вероятността на смърт от сърдечен удар – но само ако се изпитва поне три пъти седмично. Сексът удвоява сърдечния ритъм и помага за изгарянето на калориите.

Всеобщото схващане, че мъжете умират по-често от инфаркт, отколкото жените, е погрешно. Напоследък все повече жени стават жертва на инфаркт, и броят им надвишава този на мъжете.

Симптомите на сърдечен удар при жените са гадене и болки в гърба. В любовните романи обикновено се разказва как сърцето на някой се пръсва от мъка.

В момента се разработва технология по подобие на тази на червения тритон, който може да възстановява клетките си, за да построи организмът му нов сърдечен мускул.

Доктори

Конете могат да усетят дали имате проблеми и сърдечни заболявания. Те са ато детектор на емоциите на хората, както и някои породи кучета, които усещат нивото на стрес.

Някои хора имат по-големи сърца от другите – в буквален смисъл. Това не е много добре, защото увеличеното сърце може да е признак за определено заболяване. Това най-често са разтегнати и увеличени сърдечни камери.

Увеличените части на сърцето го карат да работи по-активно и така част от органите на тялото не получава достатъчно количество кръв. Ако се игнорира лечението на това заболяване, то може да спре сърцето.

Искренният смях помага на стените на кръвоносните съдове, които получават по този начин по-голям приток на кръв, а той от своя страна помага за отпускането на тъканите на сърцето и продължава 45 минути след пристъпа на смях. Това предпазва от сърдечни заболявания.

Една чаша червено вино не вреди на сърцето, както и бялото вино. Те защитават сърцето заради голямото количество антиоксиданти, които се съдържат в гроздето.

За по-малко от минута сърцето ни помпа кръв, която постъпва във всяка клетка от тялото ни. За един ден сърцето бие над 100 000 пъти и помпа до 2000 галона обогатена с кислород кръв.

Тя преминава през хиляди кръвоносни съдове, като насища по този начин всяка част на тялото. И цялата тази работа извършва един единствен орган, голям колкото юмрук.

Разбитото сърце далеч не е поетично понятие. Раздялата с любимия човек или вестта за смърт на близък може сериозно да увеличи риска от развитие на сърдечно заболяване.

Такъв стрес може да провокира освобождаване на голямо количество хормони на стреса в кръвта, което може да доведе до временна парализа на сърцето.

Симптомите са като при инфарктболка в гърдите и затруднено дишане, но могат да бъдат преодоляни за няколко дни почивка на приятно място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest