Разширени вени

AdminAdmin
Администратор
1k1459
Изследване за разширени вени

Най-често това заболяване се проявява на вените на краката. Те се подуват, разширяват, стават сини или дори тъмно лилави. Имат изпъкнал и усукан външен вид. За да стане ясно как се получава, ще разгледаме как кръвта се разпространява в тялото.

Има три вида кръвоносни съдове, това са артериите, капилярите и вените. Артериите са тези, които взимат кръвта от сърцето и я придвижват до всички части на тялото. Те обаче не контактуват директно с тъканите, това се осъществява, чрез капилярите. Капилярите са двупосочни съдове, т.е. те доставят кръвта от артериите до съответната тъкан, след което я отвеждат към вените.

Вените от своя страна са кръвоносните съдове, които връщат кръвта към сърцето. За разлика от артериите обаче, вените нямат собствени мускулни влакна. И така когато се движим, мускулите ни подпомагат движението на кръвта по вените. Придвижването на кръвта в едната посока във вените се осигурява от венозни клапи - не позволяват на кръвта да се връща обратно.

Ако ни се налага да седим продължително време прави, без да се движим, кръвта се задържа в най-ниските части на тялото, това от своя страна повишава налягането там. Повишеното налягане за дълъг период от време отпуска венозните стени, а това повлиява на правилното функциониране на венозните клапи – спират да функционират.

Следствието е, че кръвта започва да се връща назад и да се задържа на места – развива се венозна хипертония, а от там разширени вени. В голям процент от случаите, това заболяване засяга голямата подкожна вена, която се разполага по дължината на крака, от вътрешната му част. Разширените вени на правото черво се наричат хемороиди.

Симптоми при разширени вени

Разширените вени лесно се разпознават. Но описаните симптоми са налице, когато заболяването е в напреднал стадий. Много често в ранните фази, хората не обръщат внимание на признаците за разширени вени. Такива са тежест, болка и зачервяване в крайниците, усещане за затопляне, лесна уморяемост, хващане на мускулите през нощта, а през деня подуване на крайниците.

Ако се обърне внимание на този етап, вероятно ще се предпазите от по-сериозни увреждания. В началото на заболяването с вдигането на краката на по-високо, болката отшумява. Първите по-сериозни признаци – изпъкване на вената, сърбеж в някои участъци - се появяват с напредването на болестта и по-често първо около глезените.

Разширени Вени

Въпреки, че има видими белези, които всеки човек може да разпознае, е нужно да си направите ехографско изследване с дуплекс доплер. То ще покаже състоянието на венозните клапи и наличието на венозни аномалии.

Усложнения при разширени вени

Първо започват умората, болката и подуването. С времето се появяват подути възли от вените на различни места по крака. С напредването на болестта може да се стигне до развиване на варикозни язви, които се разполагат най-често около глезените.

За определен период от време те се разрастват, започват да излъчват гнилостна миризма и да отделят секрет. Друго усложнение е тромбозата, която представлява запушване на вената. Също така може да се развие и тромбофлебит – възпаление на венозната стена. Важно е да знаете, че своевременното лечение може да ви предпази от усложнения.

Рискови групи за разширени вени

По-често от разширени вени страдат жените отколкото мъжете. Това вероятно е свързано с менструалния цикъл. Характерно е болестта да се прояви с напредването на възрастта, като долната граница е около 30 години. Ако работата ви е свързана с продължително стоене прави или седнали, определено има по-голяма вероятност да развиете разширени вени. Предразположени са хората с наднормено тегло и тези, в чийто род има много хора, страдащи от това заболяване.

Предпазване от разширени вени

Първо проверете дали имате наследствена предразположеност и ако е така се консултирайте с личния си лекар. Ако сте с наднормено тегло, вземете мерки за неговото намаляване, добре е килограмите ви да са оптималните за вашата височина. Ако работата ви е свързана с постоянно седене положете усилия във всеки удобен момент да се раздвижите. В случай, че ви се налага да стоите прави, опитвайте се да правите лека гимнастика или да се разхождате повече.

Избягвайте тесните дрехи и кръстосването на краката - и двете пречат на правилното кръвообращение. Хубаво е да масажирате краката си, това подобрява кръвообращението. При възможност качвайте краката си на по-високо. По естествен път с помощта на гравитацията, кръвта ще се отича от тях. И накрая разхождайте се и спортувайте повече. Изберете физическо занимание, което ви доставя удоволствие, за да го правите по-често.

Лечение на разширени вени

Лечението на разширените вени е комбинирано. Задължително са обърнете към лекар, който да установи наличието и сериозността на заболяването. Той ще ви предпише медикаменти, които тонизират вените. Би следвало да ви препоръча мазило, с което да се мажете. Много от болните ползват еластични чорапи. Те се поставят преди болният да стане от леглото сутрин и се махат вечер след като си легне.

Не си купувайте сами такива чорапи, заедно с лекар трябва да определите размера. С времето чорапите обаче влошават тонуса на мускулатурата, следователно и състоянието на болния. При напреднали и по-сериозни състояния може да се стигне до оперативна намеса. Но най-добре е да се консултирате със специалист и заедно да определите, кое е най-добро за вашият случай.

Хранене при разширени вени

Полезни при разширени вени са витамин C и Е, ето защо консумирайте много плодове и зеленчуци, поне два три пъти дневно. Полезни са и храните с високо съдържание на фибри. Също така е хубаво да ядете храни богати на витамин B1 и витамин B6. За първия такива са боб, зърнени култури и месото, а за В6 – фъстъци, бирена мая, трици, броколи и др.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
53
42
32
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#200017
Здравейте, казвам се Елена и съм от Пловдив. Прекрасна статия както винаги, но искам да допълня моята история накратко. Откриха ми и на двата крака много дълбоки разширени вени. Когато идваше пролет и лято аз изпитвах страхотни болки, отоци, подуване, сърбежи. Не можех да ходя с пола , защото краката ми изглеждаха много зле. Близо година обикалях лекари, които ми предлагаха операция, пих какви ли не лекарства, правих какви ли не процедури и ефекта беше накрая нулев. Точно когато вече се бях отчаяла , на едни от поредните прегледи при лекаря , той вместо лекарства ми предложи билкова тинктура Венигрин. Аз не му повярвах , защото достатъчно билки и хранителни добавки бях изпила , но нищо не ми пречеше да пробвам. Започнах като на шега.След 6 месеца пиене на тинктурата и мазане с билковия мехлем , аз станах като нова. Махнаха се болките и сърбежите, от билковия мехлем краката ми станаха направо красиви.
Всяка година правя профилактика с тинктурата и мехлема и горещо го препоръчвам на всеки с проблем с разширените вени. Знам, че на който съм казала е останал доволен.
0
0