Малокръвие

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945522k
Малокръвие

Малокръвието /анемия/ представлява болест, при която е силно намалено съдържанието на хемоглобина и червените кръвни телца, намиращи се в един кубичен милиметър кръв. Хемоглобинът представлява червеното кръвно вещество, което дава червения цвят на кръвта. В нормални условия неговото количество в 100 кубични сантиметра кръв е 14.5 грама – при мъжете може да бъде малко повече, а при жените по-малко. Анемията е най-често срещаното заболяване на кръвта.

Средното съдържание на хемоглобин в кръвта при мъжете се приема за 100%, а когато съдържанието му спадне под 80% при жените и под 90% при мъжете, се приема, че е налице малокръвие. Броят на еритроцитите /червени кръвни телца/ е около 5 млн. при мъжете и 4.5 млн. при жените в един кубичен милиметър кръв. Когато броят спадне под 4.5 млн. при мъжете и под 4 млн. при жените отново се приема, че е налице анемия.

Причини за малокръвие

Причините, които водят до появата на малокръвие, са най-различни. Всеки един процес, който може да наруши нормалния живот на червените кръвни телца, довежда до анемия. Те са направени в костния мозък, а в нормални условия животът им е около три месеца.

Съществуват около 400 вида анемия, които са разделени в три големи групи:

- Анемия, породена от загуба на кръв;

-Анемия, породена от намаленото или дефектно производство на червени кръвни клетки;

-Анемия, породена от разрушаване на червените кръвни клетки.

Някои от най-честите причини за малокръвието включват:

Една от най-разпространените причини за малокръвие е кръвозагуба, която настъпва по време на нараняване, при обилни кръвоизливи, при кървяща язва на стомаха и дванадесетопръстника, при аборт и различни гинекологични проблеми, при хемороиди и други. Това представлява следкръвоизливната анемия. Когато кръвозагубата не е тежка, състоянието не е опасно. След спирането на кръвотечението загубената кръв се възстановява бързо. При обилна кръвозагуба болният може да изпадне в тежък шок, който да застраши живота му.

Дефицитът във витамин В12, който може да причини злокачествено малокръвие. То може да се получи при хора, чиито организъм не е в състояние да абсорбира витамина от червата. Най-често това са строги вегетарианци, които не приемат необходимите добавки, или дългогодишни алкохолици. Получава се т.нар. макроцитична анемия.

Редица болести на костния мозък също могат да доведат до малокръвие. Рак на костния мозък или разпространението на метастази в него може да го накара да спре да произвежда достатъчно червени кръвни клетки, което причинява анемия. Химиотерапии и инфекции на костния мозък също са рискови фактори.

Възможно е при хора, страдащи от бъбречна недостатъчност, да отсъства хормонът, който стимулира производството на червени кръвни клетки от костния мозък. Болни от СПИН и ХИВ, както и страдащи от хронични заболявания могат да развият малокръвие. При индивидите с продължителни хронични заболявания, малокръвието се нарича анемия на хронично заболяване.

Симптоми при малокръвие

Хранене при малокръвие

Някои от болните нямат никакви симптоми. В повечето случаи проявите на - - болестта включват:

- лесна уморяемост;

- бледост;

- влошено и понякога затруднено дишане;

- сърцебиене и чувство за сърдечна прибързаност.

Възможно е да се проявят и други симптоми като косопад и общо усещане за неразположение. При хроничното малокръвие болният страда от главоболие, замайване и отпадналост. Лесно се уморява и задъхва, особено при извършването на телесни усилия. Лигавиците и кожата са бледни, а крайниците са студени.

При наличието на остра кръвоизливна анемия болните се оплакват от шум в ушите, сънливост и причерняване пред очите. В някои случаи губят съзнание, най-вече при ставане.

Диагностициране на малокръвие

Малокръвието се установява на база на клиничната картина, но най-вече чрез провеждането на кръвни тестове. Те показват нивото на хемоглобина, ниските му стойности означават, че пациентът има анемия. Другият показател е нивото на хематокрит, което дава информация за еритроцитите в кръвта.

Лечение на малокръвие

Правилният подход за лечението на болестта е, на първо място, откриването и отстраняването на причините за поява на анемия. Поради тази причина възможните начини за лечение са много. Когато малокръвието е причинено от хемороиди, те трябва да бъдат лекувани; когато е в резултат от язва на стомаха, трябва да се назначат антибиотици. При повечето случаи на малокръвие се прилагат медикаменти, въздействащи върху причините за него, или такива, които увеличават производството на еритроцити.

При подрастващи момичета с тежко менструално течение се прилага хормонално лечение, което да облекчи симптомите; при инфекции се прилагат антибиотици. За стимулирането на производството на еритроцити от бъбреците се използва синтетичен еритропоетин.

Хранене при малокръвие

Храни срещу малокръвие

Необходимо е да се консумират всички червени меса, риба и пилешко, черен дроб и яйца. От плодовете трябва да се приемат кайсии, малини, къпини, червено грозде, банани, ябълки, праскови и ягоди. Зеленчуците в менюто трябва да включват листни зеленчуци, коприва, броколи, грах и боб, магданоз, аспержи, зелен боб и зеле. Млечните изделия и ядки, мед и зърнените култури също трябва да присъстват ежедневно на трапезата на болните от малокръвие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest