Ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Премахване на варовикови петна и петна от ръжда

Премахване на варовикови петна и петна от ръжда

DesislavaDesislava
Новак
17756
Почистване на варовикови петна

Как изведнъж чисто бялата вана или тоалетна започват да изглеждат стари, мръсния и почти ръждясали? Защо се натрупват замърсявания или тъмни петна по ръбовете на банята и те не изглеждат чисти? Проблемът вероятно е твърдата вода или ръждясалите тръби на канализацията.

Твърдата вода е вода, която е с високо съдържание на минерали, като калций и магнезий. Водата може да поеме тези минерали от скалите и почвата, преди да потече по тръбите ви. Колкото повече минерали във водата, толкова по-трудно. За разлика от водата с ниско минерално съдържание, която често се нарича "мека вода".

Твърдата вода не е вредна за вашето здраве, но тя може да ви донесе главоболие. Твърдата вода също може да направи детергентите по-малко ефективни, което води до нежелани петна по вашите съдове, дори и след като са преминали през миялна машина, например. Твърдата вода също може да предизвика натрупване в тръби и грозни кафяви или бели петна върху вашия душ, мивка и тоалетна.

Ето какво можете да направите, за да отстранявате и най-упоритите замърсявания на водата и ръждата

За почистване на душ и мивка:

Почистване на печката

1. Вземете празна бутилка-спрей и го напълнете наполовина с вода, а другата половина с оцет. Напръскайте микса от оцет и вода върху вашите душ врати, вана и плочки и използвайте хартиена салфетка или кърпа, за да почистите повърхностите. Освен това, можете да сложите сместа в купа и да потопете хавлиена кърпа в купата, след това да изтъркате повърхностите с нея.

2. Ако искате да усилите почистващата способност, опитайте да създадете паста от бял оцет и сода за хляб, която се разстила по повърхността на петното, след което изчакайте около 15 минути и след това търкайте с четка, кърпа или гъба. Изплакнете мястото и подсушете с кърпа. Изсушаването на района е много важно, тъй като не искате отново появата на петна.

3. Ако това не проработи, нарежете няколко лимони и изцедете лимоновият сок от тях, изсипете в спрей бутилка. Киселинността в лимона трябва да ви помогне за разбиване на петна.

Сода за хляб

4. Ако всичко друго се провали, опитайте химически продукт, който съдържа солна киселина. Важно е да се проветри помещението и да използвате защитни ръкавици.

За почистване на тоалетната:

1. Добавят се 1-2 чаши оцет в тоалетната чиния и се ръси със сода за хляб.

2. С помощта на четка, разтъркайте енергично за няколко минути и след това нека остане да седи за 15 минути.

3. Прочистете повърхността отново с търкане с четка. Ако това не е отстранило всички петна, добавете малко лимонов сок, който трябва да помогне да се разсеят и последните от тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Цоньо
Цоньо
29.11.2015 15:37
АкО яко е осрана тоалетната или варовик ше се опрай с оцет, лимон и сода, ама друг път. Има достатъчно препарати, че да се занимавате с глупости
0
0