ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Как да научим котката на хигиенни навици?

Как да научим котката на хигиенни навици?

Жана Г.Жана Г.
Новак
554256
Котки

Когато си вземете котка, ще се наложи да я научите на много неща, за да си осигурите спокойно и мирно съжителство с мяукащата пухкава топка, която може да се катери почти до тавана.

Едно от най-важните неща, на които трябва да научите новия си пухкав любимец, е да спазва хигиенните норми. Това при котките не е толкова трудно, колкото при малките кученца.

Сиамски котки

Причината се крие във факта, че котката сама по себе си е доста чисто създание – та тя прекарва по-голямата част от времето си, заета в облизване и подреждане на всяко едно от косъмчетата си.

Затова и най-малките котенца са готови да използват котешката тоалетна, стига тя да е в помещението още с пристигането им. В противен случай те ще използват за тоалетна саксиите с цветя, ако имате такива, тъй като след като си свършат работата, котките заравят мястото, което са използвали за тоалетна.

От това ще пострадат зелените ви любимци, затова не оставяйте саксии в стаята, където е малкото котенце. Когато порасне, то ще знае, че те не стават за тоалетна, но в началото може да ги предпочете пред сандъчето със специален пълнеж.

Хигиенни навици на котки

Когато котенцето използва по предназначение сандъчето, похвалете го и го погалете. Така ще знае, че освен че е задоволило нуждите си, то е направило нещо, с което ви е зарадвало.

Ако въпреки наличието на сандъче, котенцето реши да използва някоя ваша чанта или дрехите ви като своя тоалетна, скарайте му се и ако се налага, съвсем леко го тупнете по муцунката, колкото да ви се разсърди, а не да го нараните.

После го занесете до сандъчето и го сложете в него, за да го използва по предназначение. След няколко такива урока то лесно ще разбере какво се опитвате да му кажете и ще спазва правилата.

Не се препоръчва да удряте котката силно и да й се карате много, защото понякога те стават отмъстителни и редовно ще използват за тоалетна вашите обувки и ботуши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
54
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Цукева
Цукева
12.02.2014 17:14
Здравейте, от години гледам котки. Искам да споделя две хитринки при приучване на котенцата да ходят до тоалетната на правилното място.
сипете 2-3 капки белина на дъното на съндъчето или го измите с белина. Котето ще ползва това място, където му милише на белина. Ако е пишкало на неподходящо място, за да не ходи там повече измийте обилно с оцет. резултатите ще са на лице.
6
0