ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Инхалации с лайка срещу настинка

Инхалации с лайка срещу настинка

Жана Г.Жана Г.
Новак
554256
Инхалации с лайка

Когато усещате първите симптоми на настинка, преди да посегнете към лекарствата, опитайте се да се справите със стар, но изпитан метод – инхалации с лайка. Лекарственото растение има смекчаващо действие и в началото на настинката може да я спре. Още щом усетите, че се разболявате, веднага си купете пакетче с лайка от аптеката.

При първите признаци на настинка се прилага инхалация с лайка, приготвена по следния начин: 1 супена лъжица сух цвят се залива с чаша вряла вода, оставя се да престои пет минути. След това се навеждате над купа с отварата, покривате главата си с кърпа и вдишвате полезните изпарения. Правете процедурата два пъти дневно, колкото можете да издържите.

Може да получите неприятни усещания, но те са полезни за здравето ви. Кожата ви ще се изпоти, може дори да получите моментно главоболие, но това е един от най-бързите начини за овладяване на настинката. Освен това е много полезно да се правят инхалации и като профилактика на настинките, за да бъде организмът ви по-устойчив в сезона на простудните заболявания.

Отвара от лайка

Ако настинката премине в грип, също помагат инхалациите с отвара от лайка. Необходими са половин литър вода, която трябва да се загрее до завиране, в която се добавят 1 супена лъжица сух цвят от лайка, 1 супена лъжица мед и 1 супена лъжица сода за хляб.

Наведете се над голяма купа, пълна с горещата отвара, която е престояла пет минути, за да поеме полезните свойства на съставките. Вдишвайте изпаренията от лайката по десет минути два пъти дневно, за да има ефект.

При силна хрема също ще ви помогнат инхалациите с лайка. Направете отвара от лайка, като добавите една супена лъжица цвят от лайка в половин литър вряла вода. Добавете във водата и 2 капки етерично масло от мента или лавандула и вдишвайте два пъти дневно по пет-шест минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest