Доскоро се смяташе, че хората са развили вкус към алкохола и алкохолните питиета с овладяването на процеса на производството му. Първите данни за производство на алкохол датират от преди 12 000 години. Според редица археолози, голяма част от произвежданата в древността продукция се е отглеждала не с цел прехрана, а за създаване на алкохолни суровини.
Изследване на химикът Стивън Бенър от Фондацията за приложна молекулярна еволюция в Гейнсвил показва, че човечеството е започнало да употребява алкохол много преди това. Според Бенър, способноста на хората да разграждат етилов алкохол ни е наследство още от примитивните ни прародители, които са населявали Земята преди около 10 милиона години.
Според специалистите по еволюционно развитие именно преди 10 милиона години част от древните примати са решили да напуснат дърветата и да се установят на земята. Този ключов момент в човешката еволюция дава началото на разделението ни с братовчедите ни, човекоподобните маймуни и лемурите и ни обособява като самостоятелен вид.
Повечето от древните примати не биха могли успешно да метаболизират етанола е мнението на учените. Но тези, които са избрали земята за свое местообитание често са се натъквали на плодове в процес на ферментиране. Това е стимулирало организма им да започне да произвежда мощни ензими, които да им помогнат да се справят с разграждането на алкохола. Тези индивиди, които са можели да преработват етанола, който са поемали чрез изгнили плодове, са имал много по-големи шансове за оцеляване.
Чрез новаторско генетично „възкресяване“ на ензимите, разграждащи алкохол при приматите, Стивън Бенър и екипът му са изследвали наличието на такива ензими в генетичния код на прачовешката ДНК. Резултатите са показали, че някъде преди около 10 милиона години един ензим на име алкохолдехидрогеназа се е развил като мощен фактор за разграждане на етанол.
Хората днес разчитат на ензимът алкохолдехидрогеназа 4 или т.нар. ADH4 за да разгражда поетия алкохол. Този ензим е широко разпространен в хранопровода, стомаха и червата и е първия алкохол-метаболизиращ ензим, който се сблъсква с поетите от нас питиета.