Ezine.bg»Статии»Красота»Лице и Тяло»Причини за мазна кожа и коса

Причини за мазна кожа и коса

Причини за мазна кожа и коса

Мазната кожа и коса са много неприятни проблеми, които често се приемат като козметичен недостатък, но, оказва се, причините за тях могат да бъдат и неправилният начин на живот, дори някои здравословни неразположения.

Мазната коса изглежда изключително неподдържана и необгрижвана, което пък създава усещане за нечистоплътност. Това влияе и на самочувствието ни. Причината косата да се омазнява се крие във веществото себум.

Това е мастно вещество, което се крие в корените на косата – те имат мастни жлези, които всъщност отделят това вещество. И макар, че за нас мазната коса изглежда просто нечистоплътно и неприятно, истината е, че себумът ни помага. Той предпазва косата от накъсвания и изсушавания. Изцяло я поддържа гладка и много здрава.

Причини за мазна кожа и коса

Излишното омазняване на косата се проявява вследствие на излишното количество себум, което мастните жлези произвеждат. Обикновено количеството се определя по много фактори. Зависи от това какъв е сезонът, от промени в климатичните условия, значение имат и по-дълги периоди на стрес, хормонални нарушения, наследственост, неправилни грижи за косата, лоши и неправилни хранителни навици.

Относно мазната кожа, причината и тук може да бъде наследственост. В други случаи причинител на мазната кожа може да бъде проблем свързан с ендокринната система. Най-често мазна кожа имат мургавите хора - зоната брада, нос чело, почти винаги за по-мазни от останалата част от лицето.

Обикновено проблемът мазна кожа се появява в пубертета. Тогава, когато се наблюдава повишена дейност на жлезите с вътрешна секреция и най-вече на половите жлези. При бременни жени също може да се появи подобен проблем. Причинител за мазна кожа могат да бъдат неразположения на храносмилателната система, чернодробни проблеми, рязко напълняване, злоупотреба с неподходяща за нашата кожа козметика.

Причини за мазна кожа и коса

Дейността на мастните жлези се засилва и от определени видове храни – най-вече от храна, богата на въглехидрати и мазнини. Излишно отделената мазнина се разпределя по лицето и го прави да изглежда лъскаво и сякаш намазано с тънък слой масло. Мазната кожа изглежда с много едри пори и също както мазната коса има неугледен, дори неприятен вид.

Как да решим проблемът с мазната коса и мазната кожа?

За мазна коса се препоръчва да използвате прозрачни шампоани, не кремообразни. Хубаво е да избягвате да носите стегнати шапки, да сресвате косата си с гребен, а не с четка и да я измивате с хладка вода, в никакъв случай не се препоръчва гореща вода.

Причини за мазна кожа и коса

При хората с прекомерно отделяне на себум, скалпът е по-чувствителен и много топлата вода ще раздразни главата. Освен това се препоръчва да миете косата си през деня.

Относно мазната кожа, дерматолозите ни съветват да измиваме лицето си с хладка вода, по няколко пъти дневно. Не се препоръчва да използвате агресивни продукти за премахване на мазнината от кожата – не са подходящи тези, които съдържат алкохол.

Тяхната употреба ще предизвика обратния ефект – ще накара кожата да отделя по-голямо количество мазнина. Препоръчителни са лосиони на водна или цитрусова основа.

Ползвайте ексфолианти – веднъж или два пъти в седмицата, правете си и глинени маски, които да почистват кожата дълбоко. Освен това трябва да се храните по-внимателно – хубаво е да намалите шоколадите и всякакви подобни сладки изкушения. Не е хубаво да ядете мазни меса и ако може, ограничете алкохола. Наблягайте повече на свежи плодове и зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest