ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Лечение на уртикария с хомеопатия

Лечение на уртикария с хомеопатия

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k495
Уртикария

Уртикарията е едно от най-честите кожни заболявания. До 7% от цялото население на Земята поне веднъж в живота си е прекарало такъв обрив. В България този процент стига до 12%. Не зависи от пол и възраст на индивида.

Самият обрив при уртикарията се оприличава на „опарено” от коприва и се нарича уртика - от латинското наименование на копривата. Обхваща големи участъци от кожата на тялото и върви ръка за ръка с висока температура. Възниква както като алергичен отговор, така и като реакция на определени неалергични и физични фактори. Има два варианта на протичане на заболяването:

Остра уртикария - тя започва бързо, неочаквано, при цялостно здраве. Придружена е от много силен сърбеж и най-често генерализиран обрив и отоци;

Хронична уртикария - продължава до над 2 месеца, а може месеци и дори години. Сърбежът е по-слаб, отоци липсват, а обривите са по-оскъдни и се появяват периодично.

Обривът при тази болест е лесно разпознаваем, но лечението трябва да е строго съобразено с причинителя на Уртикария. Голяма част от пациентите се повлияват благоприятно от медикаментозна терапия. Антихистаминовите препарати са основната група медикаменти, които се използват в тези случаи, а при острите много добри резултати дава кратък курс с кортикостероиди. При хроничната уртикария се постигат добри резултати и с други групи медикаменти. Те се прилагат в случаите рефрактерни на антихистаминови препарати.

Хомеопатия

Изборът да се лекува уртикария с хомеопатия не отменя по никакъв начин необходимостта да се търси факторът, който я е отключил, както и да се приложи стандартната дерматологична терапия.

При наличието на розови, блестящи уртики, сърбеж и парене, засилващи се от топло и намаляващи от студено, хомеопатите препоръчват Apis 15 СН. Приемат се по 5 гранули под езика, на всеки 30 мин, като при отзвучаване на пристъпа приемите се разреждат. При по-бледи уртики, придружени от парещ сърбеж, който се засилва от студени апликации, се препоръчва Urtica urens 9 СН. Приемат се по 5 гранули 3-4 пъти дневно.

При уртикариална реакция, придружена от изразена дихателна алергия, се прилага хомеопатична терапия с екстракт от бял дроб на морско свинче в състояние на анафилактичен шок (Рoumon histamine ). Приема се 3 пъти на ден по 5 гранули. При уртикария, комбинирана със сенна хрема, бронхиална астма или ендогенна екзема, се прилага медикамента Histaminum 15 СН. Приемат се по 5 гранули на всеки 1-2 часа.

При уртикариален обрив без усещане за сърбеж по лицето, по-рядко по ръцете и външните полови органи хомеопатията дава кора от хининово дърво (China 9 CH)

Билки

Друг медикаментозен начин за лечение на Уртикария са имуномодулиращите и противовъзпалитени терапии.

Народната медицина също предлага начини за справяне с копривната треска. Препоръчваните билки са мащерка, лайка, лавандула и артишок. За намаляване на възпалението се консумират настойки от тях, а като външно лечение са препоръчват компреси за успокояване на обрива. Ето най-ползотворните рецепти:

Вземете 10 г лайка, 1 г артишок и 10 г мащерка. Билките се смесват и се добавят към 500 мл вряла вода. С получената отвара се правят компреси на възпалените места.

10 г мащерка и една супена лъжица мед се смесват. Приготвя се чай с 250 мл гореща вода. Добавя се още мед и се консумира, докато е топло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest