ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Животът след химиотерапия

Животът след химиотерапия

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1501
Онкоболни
Акумулаторен масажор за глава-17%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
49.80 лв.
Виж ››

Химиотерапията е мощно химическо лечение, което се използва за лечение на рак. Това лекарство убива раковите клетки и свива съществуващите тумори, но освен че може да бъде много ефективно, то има и странични ефекти.

Как химиотерапията може да повлияе на ежедневието ви? Някои хора имат усещане за гадене, отпадналост, косопад, загуба на апетит, болки или повишена температура. Химиотерапията може да доведе и до трайни странични ефекти, като загуба на памет и проблеми със сърцето.

Въпреки изброените признаци, някои хора успяват да водят почти нормален живот по време и след лечението. Това разбира се зависи и от вида на химиотерапията.

Химиотерапия

Дори и да не се чувствате добре след химиотерапията, може да се възстановите бързо и да продължите с дейностите, които сте правили преди нея.

Съществуват хора, които могат да ходят дори на работа след терапията, като повечето от тях са с намалено работно време.

Социален живот

В зависимост от това как се чувствате, няма причина да спрете да правите това, което сте правили и преди. Можете да продължите да се виждате с приятели и да излизате.

Ябълки

Ако имате намерение да излизате за вечерта, оставете си време за почивка през деня, така че да имате повече енергия през нощта.

Ще ви разкрием няколко стъпки, които ще подобрят начина ви на живот:

1. Избягвайте вредни вещества, като алкохол и цигари. Те ще забавят оздравителния процес, а алкохолът възпрепятства функционирането на черния дроб.

2. Яжте здравословна храна и правете упражнения. За да се възстанови, тялото ви има нужда от фибрите в плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни. Упражненията ще ви дадат тонус и ще укрепят мускулите ви. Дори обикновената разходка върши чудеса.

3. Ако имате проблеми с паметта след химиотерапия, посетете лекаря си. Съществуват специално упражнения, които ще подобрят паметта ви.

4. Пазете се от инфекции. След химиотерапия имунната система е доста по-слаба и ставате по-уязвими към болести. Стойте далече от хора с настинка и грип.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
21.09.2018 22:18
Кари, без Фейкбук.
След последната химиотерапия Маоло, което ти е поддържало през цялото време на вливанията левкоцитите , хемоглобина, тромбоцитите и неутрофилите в норма, не трябва рязко да спираш дозата, а постепенно да я намаляваш. Примерно, по една капсула намаляваш на 10 дена. и следиш кръвта периодически на 10-15 дни. Ако имаш въпроси, питаш във фирмата, която разпространява Маоло.
Кари
0
0