Дните, в които живеем, са изпълнени с напрежение и проблеми. Рано или късно много хора реагират на подобен стрес с изключителна изнервеност. Причината за нея могат да бъдат съвсем безобидни на пръв поглед действия, като спречкване с колеги или семейна кавга.
Наричат се безобидни, защото човек ясно и точно трябва да определи за кое си заслужава и за кое не да хаби нервите си. Често обаче не е в състояние и в последствие съжалява за действията си.
В някои случаи подобна изнервеност преминава в по-сериозната фаза – нервоза. Това е заболяване на нервната система, при което е смутена нейната дейност без да се установяват органични промени.
Симптомите са раздразнение, безсъние, загуба на апетит, лесна уморяемост при физическа или умствена работа, главоболие, запек, сърцебиене и пр.
Поради това при наличието дори на най-първичните прояви на дори лека изнервеност, е добре да се обърнете към народната медицина и бабините илачи. Своевременното вземане на мерки ще ви спести по-сериозни проблеми в бъдеще.
На първо място сред успокояващите средства са ментовите листа. Освен че успокояват, те действат противомикробно, противовъзпалително и обезболяващо. 2 супени лъжици смлени пресни ментови листа се заливат с 2 чаши гореща вода. Оставя се за 2-3 часа и се прецежда. От настойката се приема по половин чаша половин час преди ядене 2-3 пъти на ден.
При прекалена възбудимост пък се препоръчва от жълта комунига. Една супена лъжица смляна прясна комунига се залива с чаша студена преварена вода. Оставя се за 3-4 часа и се прецежда. Приема се по половин чаша от настойката 2-3 пъти на ден половин час преди ядене.
При отявлени състояния на невралгия се препоръчва бяла ива. Тя оказва антисептично, противовъзпалително, кръвоспиращо, успокояващо и обезболяващо действие. 2 супени лъжици смлени тънки клонки от растението се заливат с чаша гореща вода, след което се поставят на слаб огън за 10-15 минути.
Оставя се да се охлади, прецежда се и се долива още преварена вода в отварата, докато се напълни чашата. Приема се по една супена лъжица преди ядене 4-5 пъти на ден.
Листа и стъбла на малината пък притежават противомикробни, противовъзпалителни и обезболяващи свойства. 2 супени лъжици смес от смлени листа и стъбла от малина се заливат с 2 чаши гореща вода, след което се слага на слаб огън за около 5 минути. Оставя се един час да престои и се прецежда. Пие се по четвърт чаша половин час преди ядене 3-4 пъти на ден.