ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Хранене през второто тримесечие на бебето

Хранене през второто тримесечие на бебето

Захранване на бебе

През второто тримесечие на бебето настъпват промени не само в храненето на бебето – забелязвате, че мъничето започва да прави все повече нови и нови неща и това ви радва. Има различни изчисления по колко точно храна се полага на детето – предлагат се определени грамажи в зависимост от килограмите на детето. Но повечето лекари твърдят, че най-добрите моменти за хранене на отрочето са, когато е гладно.

Хранителният режим на мъничето не се променя особено що се отнася до честотата на храненията – да, бебето определено започва да суче повече, но пък отново се храни на 3 часа или 3 часа и половина. Малко по-спокойно е през нощта, но това отново е нещо строго индивидуално.

Обикновено след 4-ия месец от раждането на бебето женското мляко става недостатъчно задоволително по отношения на витамин С, както и на желязото. Идва моментът на захранването.

Кърмене

Много е важно да се отбележи, че този период продължава много дълго време и всичко се случва постепенно и с изключителни бавни темпове. Когато вече започнете да давате на бебето различна от мляко храна, не забравяйте, че за деня трябва да добавите само едно единствено ново нещо към менюто му. Количеството също е много мъничко – 1-2 лъжички.

За да започнете да давате на бебчето каквото и да било различно от мляко, то трябва да бъде напълно здраво, но това е нещо, което и педиатърът ще ви каже. Обикновено захранването започва след 4-ия месец - смята се, че на тази възраст вече е достатъчно развито, за да преработва различни видове храна.

Много е важно да не насилвате мъничето – ако не иска да яде от това, което сте приготвили, изчакайте малко – поиграйте, след което опитайте пак.

Бебешки пюрета

Започва се с плодови сокове, после пюрета, каши. Месото е от последните храни, с които запознавате бебето – зеленчуците и плодовете са много преди месните пюрета.

Обикновено през 3-ия и 4-ия месец бебчето се храни 6 пъти на ден, след като стане на 5 месеца, спокойно можете да храните мъничето 5 пъти дневно.

Това, че започвате да го захранвате, не означава, че не бива да го кърмите – млякото си остава основна храна на вашето бебе доста дълго време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest