Чудотворна храна се оказва зеленото водорасло Хлорела. Растението, което вирее в големите реки и езера на Югоизточна Азия и Австралия, притежава куп качества, които го правят ценно за здравето на човек.
Откъде да започнем? Може би от това, че зеленото водорасло топи тлъстини, понижава кръвната захар и е полезно за страдащите от диабет. Това стана известно, след като водораслото бе подложено на изследвания в Япония.
Сравнена със спанака, Хлорелата съдържа двойно повече белтъчини от него, 55 пъти повече от ориза и 38 пъти повече от соята. Водораслото притежава и 9 незаменими аминокиселини.
За какво още помага? Полезно е за храносмилането, увеличава енергията и бори депресията, усилва имунната система у болни от рак, помага при синдром на раздразненото дебело черво.
Но това не е всичко. Ако консумирате Хлорела, няма да страдате от запек. Защото клетъчните стени на водораслите абсорбират токсини в тънките черва и засилват перисталтиката им.
Едноклетъчното водорасло е познато от 1890 година, когато го открил холандският ботаник и микробиолог Мартинус Вилем Байеринк.