Сега е време на пости и всички, които са решили да ги спазват, вероятно нямат търпение да дойде Бъдни вечер – последният ден, в който се лишаваме от блажното. Освен това на трапезата има толкова много вкусни гозби, че със сигурност никой няма да остане гладен, пък бил той и любител на блажните ястия.
Според традицията ястията са 7, 9 или 11 – което значи наистина много видове различни блюда. Уж е постно, а след вечеря в повечето пъти всички усещаме, че сме прекалили с количеството храна. За да не ви се случва това и тази година, опитайте се да се контролирате, когато седнете на трапезата.
Вярно, че всичко ухае прекрасно и изглежда така, пък и освен това, ако масата остава така за цяла нощ, много в трудно човек да се въздържи. По-добрият вариант е да похапнете само от едно ястие, отколкото да се нахвърлите на всичко, което има на трапезата.
Това са съветите и на специалистите-диетолози. Разбира се, ще си похапнете от повечето ястия, но изберете едно, което да бъде основно. След Бъдни вечер се започват серия от дни, през които трапезата е отрупана.
Диетолозите съветват да не се вманиачаваме и да преминаваме на диета, но поне да внимаваме какво количество храна поглъщаме.
Диетоложката професор Донка Байкова препоръчва да имаме мярка на храненето и да си похапваме на интервали от време, а не от всичко по много и наведнъж.
Диетоложката препоръчва да си харесаме едно ястие за основно на Бъдни вечер, на което да наблегнем, а от всички останали спокойно можем да опитаме, но например след половин час и вече не в такова голямо количество, както основното.
Също много е важно, ако сме постили, да не се нахвърляме веднага на блажните храни. Те са по-трудно смилаеми и на организма му е нужно много повече време, за да ги преработи.
Професор Байкова препоръчва отново храненето на интервали. След обилната трапеза на Бъдни вечер, препоръчително е да седнем на маса на Коледа след поне 12 часа.
И въпреки че са празници и масите са отрупани с най-различни вкусотии, диетолозите съветват през следващите дни след Коледа да похапваме повече плодове и да наблегнем на чай с лимон.