С години на еволюция всеки организъм се нуждае от определени хранителни вещества, които да го поддържат. И при женския организъм е така - той се нуждае от определени вещества, и то в определени периоди от своя живот.
Фолиева киселина
Към важните вещества, нужни за здравата форма на жената, е фолиевата киселина. Тя е позната още като витамин В9, изключително необходим в периода през бременност.
Тази съставка подпомага правилното изграждане на невралната тръба у ембриона, така че да не се стигне до дефекти, познати още като спина бифида. Под формата на таблетки или приета с храната (зелени листни зеленчуци, черен дроб и други) фолиевата киселина е от жизнено значение.
Желязо
Желязото също е важен елемент за женския организъм поради месечната кръвозагуба, на която е подложен той. В периода на пубертета след 12 годишна възраст се появява първата менструация при момичето. И така до настъпване на климакса тя се появява всеки месец - средно през 28 – 30 календарни дни.
Калций
Много е важно дамите да консумират достатъчно млечни продукти, както бадеми, спанак, зеле и други. Съдържащият се в тях калций е важен елемент, необходим за всички живи същества. При жени пък той подпомага намаляване симптомите на предменструален синдром.
Калий
Калият пък играе важна роля в предаването на нервни импулси, за нормалната мускулна функция, както и за баланса на течности в организма. Една жена след своите 19 години се нуждае по 4700 милиграма калий дневно. Този елемент може да се открие във всички меса и в някои риби.
Витамин D
Да не пропуснем да споменем и нуждите на хората от витамин D, чието съдържание е ценно за поддържане на доброто настроение, за абсорбцията на калций, както и за превенцията на злокачествени заболявания на гърдата при жените.
Магнезий
Магнезият, от своя страна държи, остеопорозата настрани, предпазва от сърдечно–съдови заболявания и регулира артериалното налягане.
Витамин E
Витамин E е важен, за да има човек здрави очи, кожа и силна имунна система. Похапвайте повече бадеми, слънчогледови семки, пълнозърнести храни, зеленчуци и други.
Омега-3 мастните киселини
За жената от особена нужда са и омега-3 мастните киселини, като дневно нуждите се равняват на 1.1 грама. Това лесно се постига с консумацията на сьомга, херинга, сардини и други риби, благодарение на които се намалява рискът от редица хронични заболявания.