Ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Гневът се лекува с аспирин

Гневът се лекува с аспирин

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k77
Аспирин

Резултатите от последните проучвания показват, че честите изблици на гняв при възрастните и при децата са медицинско състояние, което може да се лекува с медикаменти.

Изследванията на група учени са показали, че гневът, както при възрастните, така и при децата може да се излекува само с едно хапче аспирин.

Американските специалисти, провели проучването, смятат, че хората с по-буйни изблици страдат от свръхактивен възпалителен отговор на организма, което означава, че губят контрол над поведението си заради физиологична причина.

Според експертите от САЩ причината за гневните изблици и крясъци е хронично възпаление.

Гняв

Възпаленията са нормална реакция, която предпазва организма в случаи на нараняване или инфекция. Отделят се субстанции, наречени цитокини, които активират имунната система.

При някои хора обаче механизмът не се изключва след отшумяването на инфекцията и възпалението става хронично. В резултат на това голямо количество цитокини циркулират в кръвта им.

При експериментите си учените в Чикаго са изследвали 70 кръвни проби на хора с интермитентно експлозивно разстройство (IED) – психиатрична диагноза, която се слага на хора с прекалено нисък праг на дразнимост и склонност към агресия.

Резултатите показали, че нивата на цитокините при тях били много по-високи от тези на хора, които не толкова гневни и избухливи.

Гневът се лекува с аспирин

Учените заявяват, че проучванията им показват, че между възпалителните процеси в тялото и гнева съществува неоспорима връзка.

Специалистите съветват вместо да се опитвате да успокоявате агресивните хора, да им дадете аспирин, който ще потисне възпалението, а оттам ще потисне и гнева им.

Аспиринът потиска химически процесите на възпаление подобно на нестероидните лекарства като ибупрофен.

Въпреки това професор Емил Какаро, който е един от авторите на изследването, признава: „Ние все още не знаем дали възпалението предизвиква агресия или агресивните чувства предизвикват възпаление, но това е индикация, че двете неща са биологично свързани“.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest