Хлебните изделия, произведени от сурови зърна, помагат за борбата с високото кръвно налягане, твърдят британски учени.
Изследване показало, че ако човек иска да запази здравето на сърдечно-съдовата си система, трябва да хапва минимум 85 грама хляб на ден.
В продължение на 18 години експертите изследвали 51 529 души на възръст между 40 и 75 години.
От тях 31 684 лица в началото на експеримента страдали от хипертония, рак и сърдечни заболявания, а до края на мониторинга високо кръвно налягане било налице само при 9 227 души от всички участвали.
Една част от доброволците приемали не повече от 3 грама хляб на ден. Други консумирали средно по 52 грама. Оказало се, че приемът на по-голямо количество на хлебни изделия намалява риска от проблем с кръвното с 20 процента.
Полезни в случая се оказали необработените зърна. Те са по-ефективни и от витамините в зеленчуци и плодове, за които се твърди, че въздействат благотворно на страдащите от хипертония.