ezine.bg»Статии»Семейство»Бременност и Раждане»Бременност и ракови заболявания

Бременност и ракови заболявания

МаринаМарина
Джедай
46820
Бременност
Фасонка със сензор за движение, 60 W
Практичен аксесоар за вашия дом:
Фасонка със сензор за движение, 60 W
32.00 лв.
Виж ››

Бременността е период от живота на жената, в който много храни и дейности са забранени с цел да се роди здраво бебе от здрава майка. Понякога обаче, различни заболявания на майката могат да се отразят върху нероденото ѝ дете.

Такава е ситуацията при бременна жена, имаща злокачествено заболяване. Открито по време или извън бременността, то оказва много голям шок за бъдещата майка. А товарът става още по-голям при бременност, заради която и лечението е затруднено.

Такова съчетание се наблюдава много рядко, но все пак съществува. И едничката цел за всички е да се запази животът на бъдещата майка, тя да се лекува и едновременно с това да не се стигне до увреждането на плода. Най-често при тези млади жени се срещат бременности с рак на гърдата, рак на маточната шийка и яйчниците.

Много учени считат, че хирургичното лечение и химиолечението, приложени след третия месец от бременността, са сравнително безопасни. Това обаче не важи за лъчетерапията, която може да предизвика тежки и необратими последици за здравето на плода.

Бременна

Също много опасно за фетуса (плода) е и облъчването на тялото на жената с компютърен томограф, който използва йонизиращи лъчи. Изследователите смятат, че това е най-вредно през последните три месеца от бременността, и то най-вече ако се облъчва коремът или тазът на жената.

За относително безопасни процедури се считат ултразвуковото изследване и магнитно резонансната томография, които не предполагат увреждане на плода.

Случаите на бременност и ракови заболявания изискват едно особено поведение и набор от специалисти - акушер-гинеколози, неонатолози, химиотерапевти, които да преценят рисковете и дали те си заслужават. Също тук е важно и какъв ще е изборът на бременната. Понякога те с цената на своя живот спасяват този на все още нероденото си дете.

Обикновено, ако бременността протича нормално, се преценява, че раждането между 35-37 г.с. (бременността се равнява на 40 гестационни седмици или 10 лунарни месеца, всеки с по 28 дни) ще е безопасно както за плода, така и за майката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest