ezine.bg»Статии»Здраве»Защо пълните жени раждат по-трудно?

Защо пълните жени раждат по-трудно?

МаринаМарина
Джедай
46821
Бременност
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Като затлъстяване се определя състоянието, при което са налице прекомерно количество мазнини в тялото на човека. Това наднормено тегло при бременните жени оказва понякога сериозна заплаха за здравето на плода, както и за процеса на раждането.

Последни проучвания показват, че по-пълните бременните жени раждат по-трудно. Според специалистите причината е, че при тях липсва определен електрически импулс в матката.

Смята се още, че причината за настъпване на раждането са налични йони в матката, които през бременността са в съотношение, което спомага за износване на плода. В определен момент към вероятния термин на раждане един протеин променя това йонно равновесие и стимулира появата на маточни контракции.

Маточните контракции са движещата сила в периода на раждането. Те подпомагат разширението на маточната шийка, а заедно с мускулите на коремната преса индуцират спускането на плода през таза и неговото раждане.

Екипът учени доказва, че при по-пълните жени този йонен канал не работи така добре и това е причината за затрудненията, които изпитват в периода на даването на живот. При тях са налице нерегулярни маточни контракции, които не подпомагат раждането на бебето.

Наднормено тегло

Експертите проследили импулсите в маточните стени на жени с и без наднормено тегло, установявайки, че при дамите с излишни килограми по-често се налага лекарска намеса в момента на раждането заради липсата на качествени маточни контракции. Те открили поразителни разлики в йонния канал.

Изследването показва още, че в резултат на мъчното раждане при пълните жени по-често се стига до оперативно родоразрешение – секцио цезарея.

Затлъстяването по време на бременност увеличава риска и от развитие на гестационен диабет (предизвикан от бременността) и от повишено артериално налягане и нарушения на съня.

Интересно е как наднорменото тегло може да е и причина за преносване (за раждане след вероятния термин), както и за затруднения в самия ход на раждането. А ако се наложи секцио, както и често се случва, е повишен рискът от поява на инфекции и трудно зарастване на оперативната рана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest