ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Кога се назначава рентгенография

Кога се назначава рентгенография

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k447
Рентгенография
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма-20%
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
27.20 лв.
Виж ››

Рентгеновото излъчване е открито от физика Вилхелм Конрад Рьонтген на осми ноември 1895 г. Нарича лъчението Х-лъчи, а по-късно те получават неговото име.

Първата рентгенова снимка в света, той прави на ръката на своята съпруга. От откритието му се ражда познатият ни до днес рентгенов апарат. Вилхелм Рентген е удостоен с Нобелова награда за физика през 1901 г.

Има заболявания и травми които изискват рентгенографски изследвания. При някои те се налагат дори няколко пъти годишно.

Мнозина отказват рентгенографията, поради страх от облъчване. Йонизиращото излъчване не е полезно за организма. Поради това рентгенографски изследвания не се правят на деца под 15 години, както и на бременни и кърмещи жени, освен, ако не е наложително.

Клетките на децата се делят по-бързо и колкото по-голямо е количеството на тези деления, толкова по-висок би бил процентът на техните мутации под въздействието на йонизиращото облъчване. А те от своя страна неминуемо биха довели до развитието на редица болести.

Рентгенова Снимка

Ренгенографията обаче е наложителна в някои случаи. Тя се прилага за да може навреме да се диагностицира евентуалното наличие на туберкулоза или рак на белите дробове, в период, когато все още не са засегнати лимфните възли.

Чрез ренгенография при жените пък могат да се открият навреме злокачествени образувания на гърдите. Според предписанията, всяка жена над 40-годишна възраст трябва ежегодно да изследва гърдите си на мамограф.

Освен това, заболявания като туберкулоза и рак, могат да се откриват и следят чрез това изследване. В повечето случаи тази възможност обаче се пренебрегва.

Ренгенографските заснемания се назначават индивидуално. В първият случай това е профилактичен преглед за здрави хора. Провежда се веднъж годишно.

Във втория случай назначават рентгенографски снимки поради заболявания на вътрешните органи, без рак. В третит те се налагат поради наличието на онкологични заболявания и множество травми.

Според изследванията, до пет милисиверта годишно не влияят негативно на здравето ни. Въпреки това е добре да се подлагаме на подобен тип преглед само и единствено ако е наистина наложително.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest