Ланолинът или хранителна добавка Е913, е жълто-кафяво вещество с ярко изразен омекотяващ ефект за кожата. Има характерна миризма.
Представлява естествен восък от животински произход, получен чрез пречистването на мазнини от овча вълна. В своята същност е смес от естери на многовалентни алкохоли, свободни многовалентни алкохоли и висши мастни киселини.
Е913 е изключително дълготраен продукт. Устойчивостта му на външните фактори позволява да се съхранява продължително, без да се нарушат основните му свойства. Масово ланолинът се използва в хранителната промишленост като глазиращ агент.
Освен в хранителната промишленост, ланолинът се използва и в козметичната индустрия.
Той се влага успешно в редица кремове за лице и тяло, тъй като добре овлажнява кожата, като я прави по-мека и деликатна. Добавя се и в балсами за коса, тъй като доказано подобрява структурата на косъма.
Въпреки неприятната си миризма, ланолинът се използва широко в козметиката и то от векове насам. Той е една от най-ефикасните и подхранващи мазнини, които спомагат за хидратиране, омекотяване и подхранване на кожата.
Ланолинът често се включва в продукти, които предпазват кожата от неблагоприятни външни влияния на околната среда.
Отличните му абсорбиращи свойства му позволяват да абсорбира и задържа голямо количество влага. Така, освен че позволява на водата да проникне по-дълбоко в кожата, той също така предотвратява загубата ѝ за дълго време.
По своя състав ланолинът е близък до човешката кожна мазнина. Поради това той е важна съставка в подхранващи кремове, особено за суха и застаряваща кожа. Подобни мазила доказано подобряват регенерацията на нови клетки.
Ланолин се използва още в медицината. На основата на добавката се произвеждат много мазила, медицински пластири и превръзки. Високопречистен ланолин се използва за лечение на възпалени зърна при кърмачките.
Ланолинът не е опасен за човешкото здраве, дори напротив. При някои може да предизвика алергии, проявяващи се под формата на кожен обрив.