Ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Наръчник на перфектната домакиня - бабините тайни в кухнята

Наръчник на перфектната домакиня - бабините тайни в кухнята

Готвене
Стилен черен сушилник за съдове - 44 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен черен сушилник за съдове - 44 см
64.00 лв.

Всички жени си имат по някоя собствена тънкост, която с годините е доказала своята ефикасност в кухнята.

Независимо дали става дума за тайни подправки, които домакинята прибавя към дадено ястие, или за почистването на някой тиган, тези хитрини често се предават от уста на уста.

Днес ще ви запознаем с още няколко безотказни трика, които ще ви служат вярно в кухнята.

1. Когато един хладилник не е бил размразяван дълго време, той придобива специфична неприятна миризма. Същото се случва и когато в него е имало забравен продукт, който се е развалил.

За да се справите бързо и лесно с миризмата, забравете за скъпите препарати. Това, което трябва да направите, е да оставите няколко филии хляб в хладилника за една вечер.

2. Дървените съдове, шпатули и дъски за рязане на продукти се мият по същия начин като останалите съдове, но е добре периодично да ги изварявате в гореща вода с малко сода бикарбонат. Все пак, дървото е идеална среда за развиване на най-различни бактерии, особено когато е било в досег с месо.

3. Всички домакини знаят колко е неприятно, когато нещо полепне по тефлоновия тиган. Съдовете с такова покритие, както и порцелановите, се почистват най-лесно с обикновен спирт и малко памук.

Сода

4. Стъклени чаши, кани и шишета, по които е останала варова утайка, почистете, като ги напълните със смес от морска сол, оцет и няколко начупени черупки от яйца.

Поставяте ги в съда и разтърсвате добре, след което изплаквате. Крайният вариант е блестящи от чистота стъклени повърхности.

5. Ако изкипите яденето върху печката, поръсете мястото веднага със сол, за да предотвратите дима и неприятната миризма на изгоряло, която ще се появява при всяко следващо ползване на котлона.

После почистете металните части на печката със смес от сода за хляб и оцет – тя най-добре отстранява загорелите и мазни частици.

6. Знаете ли, че горещата вода не отстранява миризмата на лук или риба от съдовете, колкото и веро да слагате върху гъбата? Мийте ги със студена вода и оцет, или ги натъркайте с лимон и след това няколко минути отмийте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest