Пролетната алергия, позната и като сенна хрема, се повлиява от специални медикаменти, но не бива да забравяме, че храната също може да бъде силно оръжие в борбата с кихането, кашлянето, сълзенето, секрецията, зачервяването и сърбежа. Вижте на кои храни трябва да наблегнете, за да се почувствате по-добре и кои е препоръчително да ограничите.
Сред полезните храни при пролетна алергия е добре познатата у нас коприва. Можете да запарвате листата и да ги влагате в супи, яхнии, салати, разядки и паста или да си приготвите чай от една супена лъжица сушени листа. Приемайте чая два пъти на ден до самия край на пролетта. Същото действие би ви оказал и чаят с гинко билоба.
Друг ценен съюзник в борбата с пролетната алергия е шипката. Яжте сушени шипки през пролетните месеци или плодчета под формата на компот. Смята се, че чаят от шипки също притежава благотворно въздействие и не бива да се подценява.
Полезни свойства в случаите на сенна хрема се преписват още и на киселото мляко. Приемайте по 2-3 супени лъжици всеки ден, не само за да се спасите от неприятните симптоми на пролетната алергия, но и за да подсилите организма си изцяло.
Като ценно лекарство против сенната хрема мнозина посочват и чистия акациев мед. Похапвайте по една чаена лъжичка от него от края на зимата до началото на лятото, за да не се обостря алергията ви.
Според специалистите понякога пациентите с доказана сенна хрема имат непоносимост към определени плодове. Сред тях са пресните праскови, ягоди, ябълки, череши. Внимавайте още с употребата на алкохол, сурови ядки, тестени изделия, млечни продукти и морски дарове. Не прекалявайте с колбасите, сирената и кашкавалите.
Помогнете си не само с храни, но и посредством хранителни добавки. Приемайте витамин С, витамин D, както и витамин В-комплекс. Оказва се, че редовният прием на тези витамини спомага за приглушаването на симптомите. За да е оптимално действието им, стартирайте приема още преди да усетите първите симптоми на пролетната алергия.