Въпреки че на пазара се продават всякакви ароматизатори, като повечето от тях вършат наистина чудесна работа, никак няма да е излишно да научите и някои ценни хитринки относно това как да отстраните неприятните миризми у дома си по-прост начин. А освен това е и много по-евтино.
Оказва се, че още от времето на бабите ни е имало съвсем естествени ароматизатори, за които дори не се е изисквало наличието на ток или батерии. Хубавото е не само че този вид естествени ароматизатори не вредят по никакъв начин на околната среда, но и че можете да ги използвате дори и Вие, и то без да се налага да се разхождате до магазина. Ето защо ще Ви предложим някои ефикасни методи за отстраняването на миризми:
- Ако усещате неприятни миризми по ножовете, с които сте рязали лук или чесън, или по каквито и да са други кухненски прибори, можете да ги накиснете за няколко минути в гореща вода, в която сте добавили няколко капки оцет;
- Миризмата на риба обикновено се отстранява от съдовете, в които е била приготвяна, с помощта на запарка от черен чай. Ако пък усетите неприятната миризма на риба в кухнята си, можете да пробвате да се спасите от нея чрез изгарянето на бучка захар;
- При готвенето на зеле, особено ако е кисело, къщата се изпълва с неприятни аромати. Можете да избегнете това, като сложите в съда, в който готвите зелето, вътрешната част на филия хляб, която сте увили в марля, за да не се разпадне и да не развали самото ястие;
- Содата за хляб също е универсално средство за премахване на миризми. Ако усещате такива по кухненските си кърпи, просто ги накиснете за едно денонощие във вода, в която сте добавили сода;
- Ако усетите пък, че обувките Ви миришат, посипете стелките им със сода и на следващия ден ги изтръскайте, за да не оставяте бели следи по пода;
- Макар в наши дни рядко да се налага да затопляте прясно мляко на котлон, редица рецепти за сладкиши го изискват. Ако Ви се случи по невнимание млякото да изкипи, ще усетите отвратителна миризма. Това може да бъде предотвратено, като сложите съдa с изкипялото мляко още докато е горещо в леген с ледена вода с щипка сол. Друг вариант е да покриете млякото, което е изкипяло, с навлажнен парцел с оцет.