Ново медицинско изследване твърди, че яденето на едва три ягоди на ден може да защити лабораторни мишки от агресивен рак на гърдата. Учени от Държавния медицински университет в Италия използвали ягодов екстракт, за да хранят женски мишки с тумори в гърдите. Вкусният плод съставлявал 15% от хранителния режим на гризачите.
След пет седмици на тази диета, подсилена с ягоди, прогресивното разпространение на рака при мишките спряло и при повечето туморите дори се свили. Учените са на мнение, че ако ягодите съставляват и 15% от дневната храна на хората, резултатите ще са същите и при тях.
При нашите изследвания забелязвахме значително намаляване на теглото и обема на туморите, споделя пред Дейли Мейл водещият на научния екип д-р Маурицио Батино.
Раковите клетки, използвани в експериментите, са от силно агресивен и инвазивен щам.
Изследователите обаче подчертават, че резултатите от тестове върху животни не означават непременно на 100%, че същите ефекти ще се наблюдават при хората.
Предишни проучвания вече показват, че яденето между 10 и 15 ягоди на ден може да направи артериите по-здрави, като намалява нивата на холестерола в кръвта. Фенолните растителни съединения в червените плодове се считат за отговорни за благоприятните ефекти.
Проучванията на клетъчната линия на рака на гърдата показват, че екстрактът от ягода блокира биологичните процеси, свързани с растежа и разпространението на тумора.
Активността на няколко гена, които играят роля в метастазите или разпространението на рака, е намалена при редовната им консумация. В същото време генът, за който се смята, че потиска разпространението на рака на гърдата, Htatip2, става по-активен.
По-голямата част от болестите, включително рак, са сложни и включват сложни взаимодействия между клетъчните и молекулните системи, които определят развитието на болестта. Получените от нас резултати без съмнение са валидни за разбиране на потенциалните ефекти на ягодите върху рака на гърдата и свързаните с тях молекулни механизми. Но те трябва да бъдат допълнени с клинични и епидемиологични изследвания, за да се провери дали при хората има същите положителни ефекти, каквито сме наблюдавали при мишките, казва още д-р Батино.