Американски учени са установили, че лекарствени препарати на основата на екстракт от скариди могат да играят определена роля в превенцията с онкологичните заболявания.
За експеримента група учени от центъра за изследване на раковите заболявания в САЩ, водени от д-р Емили Уайт, наблюдавали 35 016 жени в менопауза, които никога не са имали рак на гърдата.
Експертите изследвали различни добавки, витамини, диети и начин на живот като цяло на участничките.
След 6 година наблюдение, било установено, че редовната употреба на хранителни добавки на базата на производни на скаридите, които съдържат големи количества омега-3 мастни киселини и други хранителни вещества, намаляват риска от рак на гърдата средно с 32%. Същият ефект оказва и консумацията на пресни скариди.
Проучването е първото по рода си и неговите автори се надяват, че в близко бъдеще възоснова на него ще могат да се произвеждат специализирани продукти, които значително да намалят случаите на заболявания от рак на гърдата.
Ракът на гърдата най-често засяга нежния пол по време на менопаузата. Ракът на гърдата е болестно състояние, при което е засегната жлезната ѝ тъкан. Той е най-широко разпространеният рак сред жените и е на второ място като причина за смъртността при тях.