Знаете ли, че много познати продукти са в състояние да повлияят положително върху състоянието на нашите зъби? Не? Тогава се запознайте с тези от тях, които помагат за предотвратяване гниенето на зъбите и ги правят по-силни и по-бели.
Полезните свойства на сусама са известни на хората от древни времена. Те съдържат значително количество калций, имат леко абразивно въздействие върху зъбите.
Сусам се съчетавава перфектно с ястия от зеленчуци. Достатъчна е една супена лъжица сусам в салатата и вашият порцион ще се изпълни с 87 мг калций.
Твърдите сортове сирена са също богати на калций, но и на фосфати, които правят по-устойчив зъбния емайл. Количеството на солта пречи за размножаването на микробите.
Грижейки се за състоянието на устната кухина, не трябва да забравяте и венците. Венците се нуждаят от достатъчно количество витамин С, който стимулира синтеза на колаген в тъканите. Дневната доза от витамин С ще откриете например в едно киви, което може да си хапнете като десерт.
Всеки знае за полезните свойства на различните билки и подправки. По-специално, магданозът и джодженът съдържат голямо количество вещества, които могат да освежава дъха по-добре от дъвките, които ни заливат от рекламите по телевизията.
Всичко, което трябва да направите, е да поръсите ястието с шепа ситно нарязан магданоз и джоджен.
Целината също може да замести дъвката за свеж дъх. Можете просто да сдъвкате стрък целина или да я ползвате в храната. По време на дъвченето целината масажира венците, почиства зъбите и слюнката.
Ако до днес не сте били приятели с хряна, вече трябва да погледнете на него с друго око. Биологично активните вещества, съдържащи се в хряна, направо убиват бактериите в устата. Използвайте хряна като добавка към салати.
Лукът е богат на природни фитонциди и затова е отлично антибактериални лекарства. Яжте някои салати с пресен лук.