Ezine.bg»Статии»Здраве»Татуировките могат да ви докарат рак

Татуировките могат да ви докарат рак

Татуировките могат да ви докарат рак

Няма спор, че татуировките са голяма страст и още по-голяма гъзария, но те могат да ви докарат рак.

Това е мнението на професора по химия от Университета в Регенсбург Волфганг Боймлер. За да стигне до този извод, той провел интернет-анкета с хора, отбили се не само веднъж, но много пъти през студиата за татуси.

В допитването са се включили 3.500 души с татуировки. При 60 процента от тях, рисунките им били по-големи от 300 квадратни сантиметра или около 10 по цялото тяло. Една-единствена татуировка имали само една трета от анкетираните.

По време на проучването анкетираните споделили пред професор Боймлер за различни оплаквания, вследствие на мастилените изображение върху кожата си.

При около 100 души са се появили възпаления след татуирането. Появили се зачервяване и малки мехури, които по принцип са нормални, но трябва да изчезнат напълно след около четири седмици. Професор Боймлер обаче уточнява, че при около осем процента от анкетираните оплакванията са продължили и след този период. Което означава, че процедурата е извършена по нехигиеничен начин.

Също така германският химик предупреждава, че в някои от боите за татиуровки се съдържат пигменти, които се използват в автомобилната или печатарската индустрия. Но още по-страшното е, че някои от мастилата съдържат субстанции, предизвикващи рак.

Преди около една година в Швейцария бе извършено мащабна акция, чрез която властите подложиха на изследване мастилата за татуировки. След като резултатите излязоха на яве, бе забранено използването на 152 вида бои. Доказано бе, че те крият опасност за здравето на хората.

При татуирането част от мастилото попада в кръвта. По този начин оцветява намиращи се в близост лимфни възли. Много специализирани списания по света напоследък засягат все по-често тази тема, а лекари съобщават за открити под татуировките тумори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest