Ако по време на бременност, често си похапвате ядки, рискувате с 50 процента повече детето ви да придобие астма или алергия. Това сочат резултатите от проведено неотдавна изследване.
То проследява хранителния режим на 4000 бременни жени (1327 с история на алергично заболяване и 2819, които не страдат от алергии или алергична астма) и развитието на децата им в продължение на 8 години след датата на раждане.
Изследването доказва убедителна положителна връзка между консумираните от бъдещата майка продукти, съдържащи ядки (например фъстъченото масло) и затрудненото контролиране на дишане, алергиите и астмата при деца на възраст от 1 до 8 години.
Резултатите в същото време показват, че не съществува пряка зависимост между консумираните по време на бременността плодове, зеленчуци, риба, яйца, мляко и млечни продукти и появата на астма или алергични заболявания у новородените.
Ежедневната консумация на ядки и продукти, съдържащи такива, увеличава риска от поява на затрудненост при дишане с 42%, задъхване с 58% и симптоми на астма с 62% при децата в сравнение с тези, чиито майки не са консумирали ядки рядко по време на бременността. По време на кърменето чрез кърмата майките могат да предадат протеините от ядките на децата си.
Крайните резултати сочат, че рискът от поява на астма или алергия при децата, чиито майки са консумирали ядки ежедневно по време на бременността, е с 47% по-висок.