Ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Куркумата в кърито помага при цироза

Куркумата в кърито помага при цироза

Къри

Съставка на подправката къри може да предпазва черния дроб от цироза, съобщиха австрийски учени.

Къри се нарича смес от подправки в комбинация от 5, 7, 13 или повече на брой. Най-често се използват куркума, джинджифил, черен пипер, кориандър, кимион, канела, кардамон и карамфил. Противно на господстващата представа, кърито не е индийско, а британско изобретение. Англичаните се сблъскват с кухната в Индия по време на колониалния период.

Австрийските учени са извършили опити върху мишки. Целта им била да докажат, че екстрактът куркумата, която е съставка на кърито, намалява възпаленията, предизвикащи увреждане на клетките на черния дроб.

Екипът на д-р Майкъл Траунър от Медицинския университет Граз в Австрия установил, че след като куркумата била добавена към диетата на мишки с хронични възпаления на черния дроб, щетите, предизвикани от болестта, намалели.

Подправки

Според по-стари изследвания куркумата има антивъзпалителни и антиоксидантни свойства, които помагат в борбата срещу други тежки болестите. Например може да потиска туморите на рака.

Затова се счита, че хората, които консумират повече къри, са по-малко податливи на болестта.

А при друго проучване от 2007 година бе установило, че куркумата може да помогне за стимулирането на клетките на имунната система при болестта на Алцхаймер.

Учените от Австрия уточняват, че екстрактът от куркума въздейства върху "няколко различни части от възпалителния процес", може да предложи "обещаващо лечение в бъдещето" и продължават с проучванията си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest