ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Достатъчно ли яде бебето ми?

Достатъчно ли яде бебето ми?

Мария Д.Мария Д.
Джедай
1499
Бебе
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Много родители се притесняват не само за съдържанието на бебешката диета, но и дали детето приема достатъчно храна. Най-сигурният показател за това е наддаването на тегло. На ежемесечните прегледи при педиатъра задължително бебето се измерва и се отбелязва колко е наддало. Понякога то може да задържи едни и същи мерки за два месеца например, но да ги компенсира в последствие.

Тъй като не може да разчитаме само на лекарската везна, трябва да сме запознати с препоръчителните количества храна, които детето трябва да приема. Всяко бебе е различно, с различен апетит, вкусове и индивидуални нужди.

Въпреки че е най-доброто и ценно хранене за бебето, кърменето често предизвиква тревоги. За разлика от твърдата храна или адаптираното мляко, при които се определя точна доза за всяко хранене, когато кърми, майката не може да види колко точно изяжда бебето и се чуди дали млякото му стига.

Кърмене

Има различни показатели, по които да се ориентирате дали детето яде достатъчно.

На първо място са килограмите. Ако детето расте, значи се храни достатъчно. Веднага след раждането бебето изгубва малко от теглото си. Това е нормално и няма повод за притеснение, ако го възвърне до една-две седмици. След това качва по около 500 грама месечно. Не забравяйте, че всяко дете е различно и има собствено темпо. Посещавайте редовно детските консултации, където лекарят ще наблюдава развитието на бебчето ви и ще ви даде съвети при нужда.

Хранене на бебе

Друго, по което можете да се ориентирате дали бебокът яде достатъчно, е съдържанието на пелените. Щом се храни, детето ще ходи и до тоалетна. До навършване на месец кърменото бебе трябва да ака поне веднъж на ден.

След това може да започне по два или три пъти. Ако ака през няколко дни, се консултирайте с лекаря. Някои адаптирани млека предизвикват запек и може да се наложи да смените марката. Освен това добре храненото бебе ще подмокря средно около пет пелени за денонощие.

Бебета

Нахраненото бебе е доволно и щастливо. То ще се усмихва и гука, ако е по-голямо. А ако още е новородено, ще заспива бързо след храненето, щом му е достатъчно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest