Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Многобройните ползи от топлата вана

Многобройните ползи от топлата вана

Многобройните ползи от топлата вана

Взимането на топла вана и къпането винаги са се ценили високо и са намирали широко приложение при хората от различните народности както в миналото, така и в наши дни.

Те са толкова полезни за човешкото здраве, че са се превърнали в ритуал за пречистване на всеки континент. Скандинавците например традиционно комбинират сауната с къпане с ледена вода, а древните римляни се славят в целия свят със своите бани, наречени терми.

Днес обаче топлата вана, в една или друга форма, до голяма степен се препоръчва за отпускане и релакс. Но вземането на вани също има и лечебни ползи. Тук е мястото да отбележим, че твърде горещата баня всъщност не е особено добра идея за хората със сърдечни заболявания. Така че, ако нямате подобни проблеми, можете да се насладите на една топла вана, която ще ви направи, образно казано, нов човек.

Един от плюсовете е, че помага в борбата със стреса и повишава настроението. Не, не е шега, това действително е научно доказано. През 2002 г. изследване на университета в Уулвърхямптън е установило, че ежедневната топла вана, обикновено в края на деня, значително подобрява настроението и оптимизма на участниците, което се дължи на комбинация от телесен комфорт, топлина, изолация и позициониране на тялото.

Oказва се, че телата ни свързват хоризонталните условия с отпускане и уязвимост, особено в банята, което вероятно имитира топлите, течни условия на утробата. Един производител на бебешки вани дори прави вани, които съзнателно напомнят утробата, за да успокоят всички бивши нейни обитатели.

Многобройните ползи от топлата вана

Някои учени смятат, че това конкретно позициониране ни дава усещане за сигурност, тушира напълно стреса и напрежението, и е ефикасно дори срещу депресия.

Топлата вана може да реши и кожни проблеми. Тя помага срещу псориазис и екземи, тъй като водата подхранва кожата и премахва мъртвите клетки, и потенциалните причини за кожна инфекция.

Ако имате мускулни болки, циркулационни проблеми и главоболие, то топлата вана отново е добро решение на проблемите. Помага и при безсъние и хронични заболявания като диабет, синдром на хроничната умора и артрит.

Благоприятно и пречистващо може да се окаже действието ѝ върху белия дроб. Топлите вани са полезни при бронхит и са отлично условие за ароматерапия. Освен това те действат загряващо и подобряват имунната система. Ако чувствате, че настивате, добавете етерични масла и билки във ваната, и на другия ден няма да има и следа от грипа.

Разбира се, не на последно място трябва да отбележим, че топлите вани ни носят удоволствие и усещане за свежест. Така че след тежък ден не пропускайте този ритуал за тонизиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest