Учените откриха начин да променят кръвната група

Учените откриха начин да променят кръвната група

Учени разработиха прост метод за промяна на кръвната група. Това откритие може да означава край на недостига на кръв благодарение на възможността за увеличаването на количествата кръв от нулева група, която може да бъде използвана при всички пациенти.

Преливането на кръв от грешна кръвна група на човек може да доведе до рязка реакция от страна на имунната система, дори до смърт.

Учените от международен екип са превръщали кръв от група II(A), III(AB) и IV(AB) в кръв от нулева група.

В процеса се задействат бактериални ензими, с чиято помощ, молекулите на захарта се отделят от повърхността на червените кръвни телца /еритроцитите/ .

Учените откриха начин да променят кръвната група

В кръвта на хората от група II(A) и III(B), се съдържат молекули на захар от различен тип, които могат да провокират реакция на имунната система.

В кръвта от универсалната нулева група такива „антигени” отсъстват, а в кръвта от група IV(AB) присъстват два наведнъж. Пациентите изработват антитела за борба с отсъстващи при тях антигени.

Група учени, оглавявана от професор Хенрих Клаусен от Университета на Копенхаген, е започнала изследването сис изучаването на 2500 типа гъбични бактерии в търсене на полезни протеини.

Те са открили, че две бактерии отделят ензими, които са способни да отстраняват антигена А и антигена В от повърхността на червените кръвни телца.

След клинични опити кръвта от нулева кръвна група, приготвяща се по новия метод, ще бъде въведена за употреба в болниците. По този начин ще се регулира недостигът на количества кръв от определена кръвна група.

Новият метод ще осигурява възможност за преработка в донорските служби , за поддържане на голям запас от кръв. Изчисленията показват, че поддържан резерв от 40 хиляди единици кръв стига примерно за пет и половина дни.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати