ezine.bg»Статии»Здраве»Бебешки пети без пукнатини

Бебешки пети без пукнатини

Бебешки пети без пукнатини

Ако изпитвате дискомфорт при ходене, а петите ви направо горят, все едно ходите по въглени, и това е съпроводено с ужасни болки, най-вероятно имате пукнатини на петите.

Огледайте внимателно петите си и ако имате лека пукнатинка или дълбока тясна рана, веднага започнете лечение. Ако около тях обаче има зачервяване, подутини и те не минават въпреки лечението ви, а отгоре на всичко са съпроводени с висока температура, веднага потърсете лекар.

Чистият вазелин, който може да се купи в аптеката, омекотява кожата и пукнатините. Накиснете краката си в топла вода и след това нанесете дебел слой вазелин върху пукнатините и го покрийте с бинт, за да не пада. Спете така през нощта и повторете, докато пукнатините не изчезнат.

Ако пукнатинките са между пръстите ви, скоро ще ви изненадат и гъбички. Затова ползвайте противогъбични кремове и редовно мажете с тях пукнатинките. За да се предпазите от появяването им, след душ попивайте нежно с кърпа капките вода, без да търкате.

Бебешки пети без пукнатини

Ако пукнатините са фини, лесно ще ги преборите за няколко дни само с настъргана ябълка. Настържете на ситното ренде сочна ябълка, сложете от него върху плътна тъкан и фиксирайте към петите с бинт.

За да подхраните кожата на петите, при пукнатини я мажете с резен домат. Ако нямате домат, използвайте доматен сок, но в никакъв случай кетчуп, защото ще има обратен ефект.

Ефект имат и зелевите листа. Слагайте всяка нощ върху петите пресни листа от зеле и ги фиксирайте с бинт. Картофите също ще ви помогнат, особено ако имате дълбоки пукнатини. Сварете един необелен картоф, докато не се размекне и като добавите малко от водата, в която се е сварил, го превърнете в пюре, след това добавете и останалата вода.

Накиснете краката си за половин час в топлата отвара от картофа, след това ги измийте с топла вода. Намажете петите с мазен крем и обуйте памучни чорапи за през нощта.

Ако нямате алергия към мед, излейте малко мед върху плътен плат и фиксирайте с бинт към петата. Оставете за през нощта, а сутринта се измийте с топла вода и намажете със зехтин.

Натуралната свинска мас също е много полезна. Намажете преди лягане с дебел слой петите, завийте в найлон и обуйте памучни чорапи. Правете тази процедура всеки ден в продължение на седмица. При нужда повторете курса на лечение и пукнатините никога вече няма да ви тревожат.

Рейтинг

5 1
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Pepita
Pepita
08.09.2013 21:25
Г-д Петров, а стария метод с опиканите чорапчета няма ли да помогне?
0
0
Antiva
Antiva
08.09.2013 15:16
Георги Петров е психопат!
0
3
Георги Петров
Георги Петров
14.04.2012 15:15
Ако човек ходеше бос, нямаше да му се пукат петите, защото тази втвърдена кожа щеше да се изтрива при ходенето. Ето затова вземате по едра шкурка, омотавате я около една малка летвичка и я прикрепвате със кабърче. Имате вече една много добра пиличка. Оставете петите да изсъхнат добре и започнете да пилите втвърдената кожа. След необходимото пилене, ще имате пети като пеленаче и там вече няма какво да се пука. А от брашното което ще получите, можете да си направите палачинки.
Петров - Натуропат.
0
0