Паполома вирусът вече не се бои от кондома

Паполома вирусът вече не се бои от кондома

Човешкият папиломен вирус (HPV), който причинява рак, вече не се бои от презерватива. До тези изводи са стигнали американски и европейски учени.

Човешкия папиломен вирус е ДНК вирус, който атакува епителните клетки на кожата и лигавиците на човешкото тяло. Познати са около 200 различни типа на HPV, всеки от които се характеризира със специфичност във въздействието си върху тъканите.

Голяма част от тези типове не предизвикват симптоми при повечето хора. Някои типове могат да предизвикат само брадавици. Други водят до рак на маточната шийка, вулвата, вагината и ануса при жените или рак на ануса и пениса при мъжете.

Човешките папиломни вируси са причинители на една от най-разпространените полово пренасяни вирусни инфекции в света. Известни са над 30 типа HPV предавани по полов път, от които 18 са с доказан онкогенен потенциал. HPV са основен причинител за развитието на рак на маточната шийка.

Причината кондомът да не предпазва от заразяването с папилома вируса е, че частиците на вируса са по-малки от порите на латекса, от който се изработват презервативите.

Опасностите от инфектиране с вируса по време на секс са две. По време на акт скротумът и кожата около него на мъжете не се покриват от презерватива. Така се появява заплахата от инфектиране както за мъжа, така и за жената.

Инфектирането може да стане при вагинален, орален и анален секс. При трите вида интимен контакт, ако мъжът е заразен с папилома, жената може да се зарази с полови брадавици или да развие рак на маточната шийка, ако пипнатият от нея вирус е високорисков и онкогенен (такива са 16-и и 18-и тип). Ако предаденият вирус е тип 6 или 11, то поражението са само брадавици.

В САЩ заразените с HPV са над 20 млн. души, у нас няма подобна статистика.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Мария
Мария
07.05.2015 12:52
Хора, отворете си някой учебник за вътрешни болести, прочетете всичко необходимо. Плюс това ваксината за папилома вируа е синтетична. Няма да се разболееш от нищо:). Нямате грам понятие за болести и ваксини, лечения, защо тогава коментирате нещо, което не знаете.
0
0
Кънчо с едрия
Кънчо с едрия
20.01.2014 02:40
Само след като прочетох, че този вирус поразява и вулвата и вагината на жената, ми се изясни колко е умствения багаж на автора. Защо много селяндури, след като са продали някоя овца и са си купили лаптоп, вместо дискове на Азис, си мислят, че са станали много умни, образовани и започват да раздават "знания" и съвети...
3
0
Цветомир
Цветомир
12.09.2013 04:27
на почетете малко :D
1
1
Цветомир
Цветомир
12.09.2013 04:26
Дайте да спрем да правим следващите поколения като ходим по тази логика А ?
Я ходете се шиб*ите :D ;)
Ей, тая тема я е писал/а 40 годишен/на девственик/девственичка.
1
1
anonimna
anonimna
12.09.2013 03:21
Добре де, нека да е така. А относно ваксините? За тези, които не знаят това са омаломощени клетки от дадената болест. И обяснете ми как като си вкараш болестта в тялото едва ли не няма да те хване болестта като тя вече е в теб... Пълни глупости и измислици, за да взимате парите на хората.
1
0
Анонимна
Анонимна
31.08.2013 12:03
Ае стига сте писали глупости за тоя вирус, престанете да правите реклама на ваксините, които убиват!
2
0