Аюрведа: Характеристика на Вата дошата

Вата доша

Жизнена енергия "прана" се съдържа в храната. Дели се на три типа, разглеждани от системата Аюрведа и наричани доши. Вата дошата символизира въздухът и пространството. Грижата за здравето според аюрведа е насочена към запазване на отношението между характерните за човека доши и придържането към основната.

Характеристика на Вата дошата

Вата (движение) се визуализира с вятъра. Хората от този тип са с тънки кости, тесен гръден кош, видими вени и сухожилия, рядка коса и студен поглед. По природа са активни и динамични, но и лесно се уморяват. Към живота гледат с новаторски идеи, но при дисбаланс на въздуха лесно губят концентрация.

Регулирането на вата дошата става чрез прием на сладки, кисели и солени храни. Хората, попадащи в този тип, трябва да консумират главно месо (без заешко и говеждо), ориз, елда и пшеница. Орехите, фурмите, а също и всички млечни продукти също са препоръчителни. По отношение на подправките са подходящи кардамон и индийско орехче, като не трябва да се прекалява с черен пипер и естрагон.

Храните, които могат да доведат вата дошата до дисбаланс, са бобовите растения, соя, червените боровинки и динята. Като вредни се считат сухите, студени и леки храни. Сушените плодове също.

Аюрведа храни

Увеличаването на вата се способства и от тичането, скачането, непрекъснатото бързане и прекомерната работа. Поради това хората от този тип трябва да си дават чести почивки и да не се натоварват много.

Недостатъчното усвояване на хранителните съставки, наблюдавано при алергии и нарушен обмен на веществата, е резултат от неправилния избор на ежедневно меню. Хората с вата доша трябва да избягват храни с горчив, лютив и стипчив вкус. За тях са подходящи сладкото, киселото и соленото.

Ето и няколко полезни съвета, които ще подобрят правилното разпространение на хранителните енергии:

- Необходим е 4-часов интервал между отделните хранения;

- Не се пие вода един час преди и един час след храна;

- Не се ядат много различни неща в едно хранене;

- Ако чувствате тежест или умора след хранене, това означава, че правите грешка, т.е.- преяждате;

- Яжте според капацитета на собствените си храносмилатални възможности;

- Не смесвайте плодовете с основното хранене или заменете едно от основните хранения с плодове, или ги яжте между храненията;

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати