Причини за възпаление на жлъчката

Възпалена Жлъчка

Причината за възпаление на жлъчката е задръжката, която е благоприятна среда за развитието на бактериите. Освен тях, като причинители се явяват и някои паразити.

Възпалителните процеси в жлъчката в повечето случаи биват подпомагани от наличието на жлъчни камъни, бременност и от начина на хранене.

Симптомите за наличието на възпалена жлъчка са различни. Те зависят от формата и степента на процеса. Най-честия симптом са болки в дясното подребрие, гадене, повръщане и температура с втрисане.

Болки в Корема

Ако е налице гнойно възпаление пък, то температурата достига 39-40°С, има повръщания, а корема се подува. Възможно е развитието на перитонит.

В най-ранния стадий, проблемите с жлъчката не се съпътстват с каквито и да било оплаквания. Затова е изключително важна културата да се преглеждаме профилактично, особено когато се говори за заболяване на жлъчния мехур или т.нар. камъни в жлъчката.

Камъните обикновено се образуват в жлъчния мехур, следствие от което е възпалението. При по-сериозни усложнения, тези камъни се придвижат по жлъчния канал, запушат го и човека пожълтява. Именно тогава се проявяват симптомите – много силни болки под лъжичката.

Мазни Храни

Жлъчни кризи почти не съществуват. Симптомите са единствено и главно чувство на тежест в дясното подребрие след нахранване. Само при възпаление се появява болка отдясно и се вдига температура. С това ще разпознаете, че е налице възпалена жлъчка.

Ако ли пък жлъчното възпаление е хронично, то болните имат редица храносмилателни смущения, като гадене, оригване, тежест след нахранване и непонасяне на тлъсти храни.

Причинителите на проблемите с жлъчката са много, но като най-сериозни се отчитат застоялия начин на живот или хормонално нарушение. Типични са главно за нежната половина от обществото – жените страдат от подобни проблеми средно 6 пъти по-често от мъжете, на възраст 35-45 години.

Ако усетите някои от симптомите умерени болки и тежест в дясното подребрие, дискомфорт и коремни болки след нахранване, е хубаво да се консултирате с лекар, за да не се стига до по-сериозни проблеми.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати