ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Жлъчни камъни и хранене

Жлъчни камъни и хранене

Хранене при болна жлъчка
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма-20%
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
27.20 лв.
Виж ››

Жлъчните камъни се формират при нарушаване на стабилността на течното съдържимо на жлъчния мехур, наречено жлъчен сок. Той играе важна роля в смилането на приетата храна и се образува в черния дроб. Натрупва се в жлъчния мехур, откъдето чрез жлъчния канал се оттича в началната част на тънкото черво, т.нар. дванадесетопръстник.

Освен него в жлъчката се съдържат още вещества като холестерол, жлъчни киселини и соли, билирубин и т. н. При нарастване на количеството, на което и да е от изброените вещества, се създават условия за образуването на жлъчни камъни.

Жлъчнокаменната болест е много опасна и коварна. При лечението и се налага ограничаване или пълното отстраняване от храната на източниците на холестерин - животински мазнини, животински вътрешности, яйца и хайвер. Единствените разрешени мазнини са по 50-60 г на ден, като е желателно те да са набавени от растителни масла и прясно краве масло.

Камъни в жлъчката

Диетата, която се налага на болните, ограничава приема на месни и рибни консерви - пастърми, луканки, сушени пушени тлъсти риби. Разрешават се кренвирши и нетлъсти колбаси, но в ограничени количества.

От растителните храни също трябва да се ограничи приема на бобовите храни и най-вече на стария фасул, спанак, лапад, сините патладжани, сините сливи, големите количества зеле и картофи. Киселото зеле и туршиите също не са за препоръчване при жлъчни камъни, защото дразнят стомаха.

Друго ограничение засяга тестените храни и най-вече пълнозърнестия хляб, пшеничения хляб, пържените закуски от тесто, царевицата и баниците.

Жлъчни камъни

В изготвения хранителен режим са разрешени растителни консерви, стерилизирани под вакуум. Също така са позволени не тлъсти меса и риби, яйчен белтък, мляко и млечни продукти, но без пикантните ферментирали сирене. Юфка и макаронени изделия също, но само като гарнитура, и то от немного затлъстели болни.

Разрешени са главно: сухари, бисквити, грис, фиде, овесени ядки и бял хляб, крем супа, зеленчукова супа, почти всички зеленчуци и добре узрели плодове, плодови сокове. От десертите са позволени конфитюри, сладка, желета, сиропи, мед, захар, глюкоза и фруктоза. Трябва да се избягват шоколад, сладкиши с масло и яйца, сладолед. Лютивите и дразнещи подправки – също.

Най-ефикасно при лечение на жлъчнокаменната болест е балнеолечението. За пиене се препоръчват слаби алкално-фосфатни води, облекчаващи отделянето и изливането на жлъчката.

При жлъчнокаменна болест добре влияят и редица процедури масажи, парафинови апликации в дясното подребрие. Приема на билки под всякаква форма, особено пречистващи, е задължително.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати