Висока кръвна захар = лоша памет

Проблеми с Паметта
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма-9%
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
31.00 лв.
Виж ››

Според скорошно проучване, което са направили учени, високите нива на кръвната захар означават по-лоша памет. Специалистите уточняват, че подобна зависимост се наблюдава и при онези, които не страдат от диабет. Според провелите изследването, високото ниво на кръвна захар дори може да допринесе за загуба на паметта.

Изводът е направен вследствие на изследвания, в които са участвали 141 души. Средната възраст на доброволците е 63 години, като учените подчертават, че никой участващ в проучването не е страдал от диабет.

Първата част от изследването включвала на всички да се направи кръвен тест, за да може да се определи какво е нивото на глюкозата в кръвта.

Вторият етап от проучването включвал сканиране на главния мозък – целта на този етап била измерването на хипокампа. Хипокамп или още амонов рог представлява корова гънка, която е изолирана с бяло мозъчно вещество и която обединява информацията, достигаща до нея от различни места на мозъка.

Хипокампът е част от сивото мозъчно вещество и е изградена от три части - връщаща комисурална част, преднокомисурална част и сиво покривало (надкомисурална част). Хипокампът играе много важна роля при сформирането на спомени, при мотивацията, както и проявата на агресия. Доброволците от проучването, които имали ниски нива на кръвната захар, имали и по-голям обем на хипокампа, съобщават изследователите.

Висока Кръвна Захар

След изследването на мозъка, участниците имали и още една задача – доброволците били подложени на мемо-тест. Половин час по-рано на всеки доброволец били казани по петнадесет думи. Този тест изисквал от тях да си спомнят какви са думичките. Учените твърдят, че участниците, които имали ниски нива на кръвна захар, имали значително по-добра памет и се справили по-добре на теста.

Друго изследване, свързано с кръвната захар, този път провеждано от специалисти от Гугъл, е започнало съвсем скоро. Технологичният гигант твърди, че до няколко години ще могат да се изобретят контактни лещи, които да помогнат на болните от диабет да контролират кръвната си захар.

Специалистите, които участват в разработването на лещите, твърдят, че ще са необходими поне още пет години за приключване на изследванията.

Рейтинг

5 2
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати