Женско биле, син кохош и витекс при бременност

Бременност

Бременността не е патологично състояние, но поставя организма на жената пред редица изпитания. И с цел да подпомогнат своето бъдещо отроче жените често прибягват към алтернативната медицина като лечението с билки.

Но те съвсем не са безвредни, особено при бременност. Не че нямат положителен ефект при конкретно състояние, но съвсем не трябва да се считат за безвредни.

Женското биле (Glycyrrhiza glabra) или сладък корен се отглежда главно в Южна Европа заради неговите корени. От тях се извлича екстракт, съдържащ голямо количество глициризин, подсладител, 50 пъти по-сладък от захарозата, който има и лечебни свойства.

Използва се за подобряване вкуса на различни медикаменти, като се добавя и в производството на безалкохолни напитки и бонбони. Проучване на финландски автори с участието на 1049 бременни показало, че при жени в високо съдържание на глициризин е 2.5 пъти по–голяма вероятността да родят преди 38 г.с.

Педиатри от САЩ съобщават за тежки усложнения на новороденото, чиято майка е приемала син кохош по време на бременността. Бебето е развило миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност. Според авторите тези увреждания са в резултат на това, че билката съдържа кардиотоксични алкалоиди.

Витекс

Индианците използвали тази билка по време на раждане за предизвикване на маточни контракции и намаляване на родилните болки. А в английската и американската медицина е била използвана при паразитно заразяване, дехидратация, също за стимулиране на маточни контракции и други. Във всички случаи приемът на тази билка по време на бременност е противопоказен.

Така например Chasteberry (Agnus castus) или наричан още Витекс (Vitex) е билка, използвана в продължение на векове и то с две коренно различни цели. Единият ефект е бил да поддържа мъжете непорочни, а другият - да подпомага жените да заченат.

Механизмът на действие и при двете цели е еднакъв, билката въздейства върху двете структури в мозъка – хипоталамус и хипофиза, като повишава отделянето на лутеинизиращият хормон (ЛХ), а намалява стойността на фоликулостимулиращият хормон (ФСХ). И заради своя естрогено–подобен ефект тази билка е широко употребявана в Европа.

Има данни обаче за жена, използвала Витекс по време на ин витро цикъл без допълнителни стимуланти, но той е довел до сериозни разстройства на нивата на яйчниковите и гонадотропни (хормоните ФСХ и ЛХ, произвеждани от предния дял на хипофизата и които повлияват половите жлези) хормони.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати