ezine.bg»Статии»Здраве»Причини за настъпване на раждането

Причини за настъпване на раждането

Причини за настъпване на раждането

Точните механизми за настъпване на раждането остават и до днес неуточнени. Смята се, че съвкупност от различни фактори довеждат до появата на маточни контракции, които от своя страна предизвикват раждането на плода.

Самият термин нормално раждане се обуславя и от способността на маточната мускулатура да бъде в покой, докато плодът не достигне пълна зрялост. Което само по себе си означава той да е в състояние да живее извън утробата на майката без чужда помощ.

Знаем, че раждането е съпроводено от контракции на гладката мускулатура на матката, които заедно с мускулите на коремната преса способстват за раждането на детето.

Смята се, че именно в мускулатурата на матката (миометриума) има вещества, които под въздействието на женските полови хормони предизвикват маточни контракции. И ако не е налице противодействие, се стига до разширяване на канала на маточната шийка и до поява на разкритие.

Такъв инхибитор (вещество, което потиска или спира различни процеси в организма) на контракциите на миометриума е хормонът прогестерон, който в началото на бременността се отделя от жълтото тяло на яйчника, а в последствие и от плацентата. Той потиска маточната активност до определен момент, след който нивата му намаляват и е налице родова дейност.

Причини за настъпване на раждането

Причините, поради които се наблюдава спад в производството на прогестерон от плацентата, са все още неизяснени. За такава се смята остаряването на плацентата, резултат от нарушен кръвен поток в нея.

Ако бременната не роди до ВТР (вероятния термин на раждане), се налага прием в болница, с цел да се предизвика раждане, ако не може да се изчака то да започне спонтанно. В такива случаи обикновено се прилагат системи с окситоцин, които повлияват маточната активност.

Този окситоцин също се произвежда от тялото на бременната, от структури в мозъка, и се нарича ендогенен окситоцин. Неговите стойности към края на бременността се покачват, също и по време на раждане. Той предизвиква и маточните контракции.

Простагландините са вещества, необходими за много процеси, извършващи се в човешкият организъм. Един от тях е и подпомагане на родовата дейност. Те се откриват в момента на вече започнало раждане, повлиявайки гладката мускулатура, и довеждат до нейното свиване и разтягне.

Раждането е един сложен механизъм, включващ безброй причини за неговото настъпване. Важно е, те да се появят тогава, когато плодът е достатъчно зрял, за да се справи с предизвикателството за живот навън.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати